Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:58 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bucureşti, capitala Balcanilor prin Forumul Economic al Oamenilor de Afaceri Turci din Balcani, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României

ro

31 Oct, 2012 22:17 1256 Marime text

Bucureşti, 30 octombrie 2012: Camera de Comerţ şi Industrie a României - Camera Naţională, în parteneriat cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (T.I.A.D.), Consiliul pentru Relaţii Economice Externe (DEIK), Consiliul Mondial Turc de Afaceri (DTIK) si cu sprijinul Ministerului Economiei, din Turcia,a organizat la Palatul Camerei Naţionale Forumul Economic al Oamenilor de Afaceri Turci din Balcani.

Excelenţa Sa Preşedintele Camerei Naţionale, Domnul Mihail M.Vlasov a primit delegaţia oamenilor de afaceri turci, din care au făcut parte Excelenţa Sa Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Domnul Ömür Sölendil, E.S. Ministrul Adjunct al Ministerului Economiei din Republica Turcia, Dl Mustafa Sever, E.S. Preşedintele Consiliului pentru Relaţii Economice Externe din Turcia - DEIK Dl Zeynel Abidin Erden, E.S. Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania - TIAD, Dl Omer Susli.

Forumul Economic al Oamenilor de Afaceri Turci din Balcani s-a bucurat de prezenţa unor înalţi oficiali români, E.S. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Dl Valeriu Zgonea, E.S. Ministrul Delegat pentru Mediul de Afaceri, Dl. Mihai Alexandru Voicu, şi a unui număr mare de oameni de afaceri români şi turci.

„Suntem prieteni foarte buni, legaţi de istorie, avem interese în Marea Neagră, suntem parteneri în toate organismele internaţionale, deci, avem toate condiţiile ca perspectiva de dezvoltare economică să devină realitate", a declarat E.S. Preşedintele Camerei Naţionale în deschiderea Forumului. Domnia Sa a făcut referire la obiectivul comun major respectiv la tendinţa pozitivă a investiţiilor turceşti în România, care însumează, conform statisticilor oficiale 700 milioane USD, prin cele peste 10.000 de firme cu capital turcesc şi care, în fapt, depăşeşte 1 miliard USD.

„Dincolo de cifrele statistice, realitatea demonstrează că România şi Turcia au un potenţial uriaş de dezvoltare, care va putea prinde contur, în toate domeniile - economic, cultural, comercial etc, odată cu punerea în practică a planului de acţiune elaborat de cele două state în baza Parteneriatului strategic, semnat la Ankara anul trecut", a spus în alocuţiunea sa E.S.Ambasadorul Turciei la Bucureşti.

Cadrul politic încurajează dezvoltarea business-ului între ţările noastre, a subliniat Ministrul Delegat pentru Mediul de Afaceri, Domnul Alexandru Mihai Voicu, dinamica relaţiilor bilaterale fiind elocventă, cu creşteri semnificative care au sfidat criza economică internaţională. Turcia este primul partener comercial extracomunitar al României şi al 5-lea în totalul comerţului exterior al ţării noastre, cu un volum al schimburilor bilaterale de 4,6 miliarde euro, în 2011, cu 8% mai mult faţă de valorile din 2010. „Ambele ţări au potenţial de creştere şi diversificare şi îşi menţin obiectivul comun ca în următorii 5 ani, nivelul schimburilor să ajungă la 10 miliarde USD", a declarat oficialul român.

Turcia se află pe locul 2 mondial în privinţa ritmului creşterii economice, de 8,5% în 2011, fiind una dintre destinaţiile favorite ale investitorilor străini şi este decisă să menţină aceste avantaje şi să joace un rol tot mai important în regiune, a spus Dl. Mustafa Sever, Ministrul Adjunct al Ministerului Economiei.

Pentru ca Balcanii şi, implicit, zona Mării Negre să devină un pol de atracţie investiţională, este nevoie de consolidarea infrastructurii, de dezvoltarea logistică, cooperarea în domeniul energetic şi, de realizarea unei uniuni bursiere, a precizat în continuare Dl Fatih Karamanci, Preşedintele al Consiliului de Afaceri România-Turcia, reprezentant al Uniunii Camerelor de Comerţ şi a Burselor de Mărfuri din Turcia.

"La rândul său, România este un partener important pentru Turcia, ca şi pentru întreaga zonă a Balcanilor, iar prin setul de măsuri de încurajare a mediului de afaceri care se află în pregătire, va crea cadrul de predictibilitate şi credibilitate necesar creşterii economice", a asigurat auditoriul E.S. Preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Camerele de Comerţ sunt o punte de legătură între interesele oamenilor de afaceri din România şi Turcia, oferind suport informaţional şi sprijin nemijlocit", a punctat în continuare Preşedintele CCI Braşov, Domnul Nicolae Ţucunel, deschizând seria alocuţiunilor oamenilor de afaceri români şi turci.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (T.I.A.D.), reprezintă în România interesele Consiliul pentru Relaţii Economice Externe, membrii săi realizând 96% din valoarea comerţului româno-turc.

„Pentru noi Camera de Comerţ este un partener strategic, de fapt, este cel mai important partener strategic, pentru că aici se întâlnesc oamenii de afaceri şi ei sunt cei care crează mişcarea, dezvoltarea. Fără oamenii de afaceri, implicit, fără Camerele de Comerţ nu ar exista nici statul," a spus în finalul Forumului Domnul Mustafa Sever, Ministrul Adjunct al Ministerului Economiei din Republica Turcia, mulţumind pentru ospitalitate.

Direcţia Reprezentare Camerală

Biroul Relaţii Publice

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii