Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

16 septembrie 2009 - Ziua Internationala pentru Protejarea Stratului de Ozon

ro

15 Sep, 2009 19:09 1361 Marime text

Ziua de 16 septembrie a fost declarata de catre Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Ziua Internationala pentru Protejarea Stratului de Ozon, in vederea sarbatoririi zilei de 16 septembrie 1987, cand a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon.

Stratul de ozon este localizat la o distanta de 10-15 km de suprafata pamantului si contine aproximativ 90% din ozonul atmosferic. Acest strat protejeaza viata pe Terra deoarece el absoarbe radiatiile ultraviolete emise de soare, care sunt deosebit de periculoase pentru organismele vii.

In ultimele cateva sute de ani s-au produs schimbari drastice ale mediului in care traim, atmosfera fiind unul dintre cei mai afectati factori de mediu.

Cercetarile stiintifice au evidentiat faptul ca emisiile anumitor substante, ca rezultat al intensificarii activitatii umane, diminueaza semnificativ stratul de ozon, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sanatatii populatiei si a calitatii atmosferei.

Ulterior adoptarii Protocolului de la Montreal, cercetarile stiintifice au evidentiat faptul ca, pe de o parte, diminuarea stratului de ozon are loc mai rapid decat se prognoza, iar, pe de alta parte, au aparut - mai devreme decat se anticipa - tehnologii alternative la utilizarea substantelor care diminueaza stratul de ozon.

De aceea, Parlamentul European si Consiliul Europei au adoptat, la data de 29 iunie 2000, Regulamentul nr. 2037/2000 privind substantele care diminueaza stratul de ozon, regulament care introduce masuri de reglementare mai stricte decat cele prevazute in Protocolul de la Montreal.

Substantele reglementate de Protocolul de la Montreal si de Regulamentul nr. 2037/2000, sunt utilizate in productie, comert si servicii ca agenti frigorifici, solventi, aerosoli farmaceutici si cosmetici, agenti de expandare in tehnologia de productie a spumelor de izolatie, substante de lupta impotriva incendiilor, agenti pentru dezinfectia solului.

De fapt Protocolul de la Montreal a facut deja posibila reducerea cu 95% a substantelor care dauneaza stratului de ozon si a demonstrat ca statele lumii pot fi unite sub un tel comun ajungand la intelegere si ca pot derula actiuni simultane cu beneficii globale. Protocolul contribuie la dezvoltarea consensului stiintific si a mobilizarii economice si tehnologice alaturi de Protocolul de la Kyoto (care prevede reducerea emisiei de gaze cu efect de sera), participand semnificativ la protejarea sistemului climatic global.

Anul trecut, in cadrul unei Conferinte organizate la Montreal cu prilejul aniversarii a 20 de ani de la incheierea Protocolului, s-au stabilit noi tinte, termene de reducere si alternative pentru hidrocarburile halogenate subliniindu-se importanta accelerarii procesului de eliminare treptata a acestora pentru refacerea stratului de ozon si a schimbarilor climatice.

Protocolul de la Montreal stabileste eliminarea finala a substantelor daunatoare stratului de ozon pentru tarile dezvoltate pana in 2030, iar pentru tarile in curs de dezvoltare pana in 2040. Potrivit studiilor efectuate la nivel global, insa, cercetatorii apreciaza ca procesul eliminarii acestor substante poate fi redus cu aproximativ 10 ani, fapt care va aduce beneficii clare sanatatii umane si ecosistemelor naturale.

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati marcheaza acest eveniment de mediu prin actiuni de constientizare a publicului concretizate in diseminarea de materiale informative, crearea unui afis tematic si postarea acestuia la sediul agentiei precum si in scoli si sustinerea unei ore de educatie ecologica interactiva la Scoala nr. 13 Galati, cu prezentarea unui film urmata de comentariile elevilor.

Constantin PETREA
DIRECTOR COORDONATOR

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii