Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

15 Martie – 15 Aprilie 2013 – Luna pădurii

ro

09 Apr, 2013 13:54 4915 Marime text
Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi reprezintă o măsură de resensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.
Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească  a accentuării despăduririlor. În România, în anul 1902 Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, organizează „Sărbătoarea sădirii arborelui”.
Prin “Declaraţia de la Paris” ocazionată de cel de-al 10-lea Congres Forestier Mondial din 1991 s-a conturat conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor. Gestionarea durabilă înseamnă tăierea planificată a arborilor, în funcţie de starea pădurii, de funcţiile sale şi de capacitatea de refacere.
În România, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor şi prezintă o mare diversitate faunistică şi floristică, favorizată de poziţia geografică, de varietatea reliefului, de condiţiile hidrologice, climatice şi evoluţia solului.
Autentice laboratoare ale naturii, pădurile împreună cu celelalte spaţii verzi, reprezintă o bogăţie de nepreţuit pentru fiecare aşezare urbană, fiind, datorită acţiunilor antipoluante, veritabile uzine de sănătate şi de echilibru ecologic.
Datorită tăierilor efectuate de om şi a unor calamităţi naturale, cum sunt furtunile puternice, dar mai ales, incendiile, astăzi există suprafeţe întinse de pe care pădurea a fost nimicită. Efectele sunt:
- eroziunea solului şi, implicit, scăderea fertilităţii lui;
- inundaţiile şi alunecările de teren;
- creşterea concentraţiei CO2 atmosferic şi scăderea concentraţiei de O2;
- reducerea precipitaţiilor prin scăderea cantităţii de apă din atmosfera rezultată din transpiraţia plantelor;
- creşterea frecvenţei şi intensificarea vânturilor datorită absorbţiei căldurii de către terenurile defrişate, care generează diferenţe de temperatură;
- dispariţia multor specii de plante şi animale care populează pădurile.
Suprafaţa fondului forestier din judeţul Constanţa este de 38112 ha, din care ocupată de păduri 32691 ha. Prin acţiunile de împădurire din ultimii ani, a crescut suprafaţa regenerată  cu aproximativ 51%.
Pentru o mai bună protejare a acestora, o parte dintre pădurile din județ, au fost declarate arii naturale protejate, cum ar fi: pădurea Hagieni (392,9 ha), Fântâniţa Murfatlar (66,4 ha), Dumbrăveni (345,7 ha), Esechioi (26 ha), Canaraua Fetii (168 ha), Celea Mare – Valea lui Ene (54 ha), Cetate (62 ha), Bratca (67 ha) şi masivul Cheia (1182 ha).

Cu respect,

Director Executiv
Lavinia Monica ZAHARIA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii