Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

15 Martie - 15 Aprilie 2012 - Luna pădurii

ro

13 Mar, 2012 18:16 2686 Marime text

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi reprezintă o măsură de resensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.

Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui".

Prin "Declaraţia de la Paris" ocazionată de cel de-al 10-lea Congres Forestier Mondial din 1991 s-a conturat conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor. Gestionarea durabilă înseamnă tăierea planificată a arborilor, în funcţie de starea pădurii, de funcţiile sale şi de capacitatea de refacere.

În România, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor şi prezintă o mare diversitate faunistică şi floristică, favorizată de poziţia geografică, de varietatea reliefului, de condiţiile hidrologice, climatice şi evoluţia solului.

Autentice laboratoare ale naturii, pădurile împreună cu celelalte spaţii verzi, reprezintă o bogăţie de nepreţuit pentru fiecare aşezare urbană, fiind, datorită acţiunilor antipoluante, veritabile uzine de sănătate şi de echilibru ecologic.

Datorită tăierilor efectuate de om şi a unor calamităţi naturale, cum sunt furtunile puternice, dar mai ales, incendiile, astăzi există suprafeţe întinse de pe care pădurea a fost nimicită.

Efectele despăduririlor sunt:

- eroziunea solului şi, implicit, scăderea fertilităţii lui;

- inundaţiile şi alunecările de teren;

-creşterea concentraţiei CO2 atmosferic şi scăderea concentraţiei de O2;

-reducerea precipitaţiilor prin scăderea cantităţii de apă din atmosfera rezultată din transpiraţia plantelor;

-creşterea frecvenţei şi intensificarea vânturilor datorită absorbţiei căldurii de către terenurile defrişate, care generează diferenţe de temperatură;

- dispariţia multor specii de plante şi animale care populează pădurile.

În judeţul Constanţa există 11 păduri declarate arii naturale protejate dintre care amintim: pădurea Hagieni (392,9 ha), Fântâniţa Murfatlar (66,4 ha), Dumbrăveni (345,7 ha), Esechioi (26 ha), Canaraua Fetii (168 ha), Celea Mare - Valea lui Ene (54 ha), Cetate (62 ha), Bratca (67 ha) şi masivul Cheia (1182 ha).

Suprafaţa fondului forestier din judeţul Constanţa este de 38112 ha, din care ocupată de păduri 32691 ha. În ultimii ani s-au desfăşurat acţiuni de împădurire, suprafaţa regenerată prezentându-se astfel: în 2009 - 431 ha, 2010 - 399 ha, 2011 - 556 ha.

Acţiunile derulate cu acest prilej de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa împreună cu Direcţia Silvică Constanţa, S.C. Lafarge Ciment (România) S.A.., S.C. ECO GEST S.A.. şi în parteneriat cu instituţii de învăţământ constau în:

- acţiuni de educaţie ecologică;

- concurs de desene;

- vizite la pepiniera Mamaia.

Director Executiv

Simona CONSTANTIN

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii