Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry

ro

01 Apr, 2019 14:30 7121 Marime text

Autorul acestui prețios memorial, unul dintre cele mai valoroase din istoria literaturii de detenție, George Sarry, s-a născut la data de 8 ianuarie 1928, la Constanţa, însă din anul 1961 trăiește în Canada. Este nepot de frate al lui Constantin N. Sarry, proprietarul celui mai longeviv ziar - „Dobrogea jună” (1904 – 1944).
Timp de 11 ani, între 18 noiembrie 1949 şi 4 martie 1960, George Sarry (doar ce împlinise 22 de ani) a fost închis, după ce a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru înaltă trădare, sub acuzația de spionaj.
După o anchetă plină de violenţe şi de ameninţări, George Sarry a fost condamnat de „tribunalul poporului” şi trimis în circuitul închisorilor comuniste, la Constanţa, Malmaison, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Baia Sprie, Cavnic, Oradea, Piteşti şi Ploieşti.
În cele 267 de pagini, însoțite de ilustrații, cititorul descoperă o imagine proaspǎtǎ a Constanţei dinainte și dupǎ rǎzboi, o rememorare a privaţiunilor și pericolelor rǎzboiului, o relatare sobrǎ a vieţii din închisorile comuniste, dar și împlinirile unei vieți pe tărâm canadian, departe de... acasă.
Prefața și notele memorialului sunt semnate de un prestigios scriitor cu origini dobrogene, Doina Jela.
„Cu cartea aceasta, scrisă cu o simplitate, o lipsă de emfază, cu o modestie fără egal, cu un refuz de a se pune în valoare, şi el uimitor, deşi ştim că este semnul distinctiv al valorii, ne aflăm în faţa unuia dintre cele mai luminoase şi ataşante autoportrete din istoria literaturii de detenţie care s-au scris la noi.
În modestia lui, autorul nu a dat cărţii sale titlul pe care i l-am sugerat, O familie cu nume de stradă. Rămân la ideea că el ar fi fost cu totul potrivit”.


Lucrarea are 267 de pagini și poate fi descărcată de mai jos. Dimensiune fișier: 9,3 MB.
  Citește în format integral

665


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari