Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:04 26 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea culturală Localitate dobrogeană, premiată de francezi, în cadrul concursului „Oraşul durabil 2021”

ro

26 Oct, 2021 00:00 2376 Marime text


  • Orașul tulcean Isaccea a fost unul dintre cele patru oraşe premiate de Ambasada Franţei în România
 
Pentru planul de punere în valoare a cetății Noviodunum, vizitată recent și de colegii noștri de la ZIUA de Constanța, în cadrul proiectului „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials”, localitatea tulceană Isaccea s-a aflat printre cele patru oraşe premiate de francezi săptămâna trecută.

Concursul „Oraşul durabil 2021” a fost organizat de Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER), Business France şi asociaţiile reprezentative ale autorităţilor locale din țara noastră, cu sprijinul Carrefour şi Renault.Scopul evenimentului a vizat promovarea iniţiativelor autorităţilor locale din România care se înscriu într-un proces de dezvoltare durabilă şi de tranziţie ecologică.
Câştigătoare și premiate de către Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, au fost localităţile Buzău, Sibiu, Ghelinţa şi Isaccea.
Concursul se înscrie într-un proces de schimb de soluții durabile între partenerii francezi și români. Astfel, autoritățile locale câștigătoare din România vor beneficia de o vizită de studiu în Franța, prilej care le va permite un schimb de experiență cu partenerii francezi din Paris și Tours, orașul partener al acestei ediții.

Cetatea Noviodunum, situată în punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (in limba turca Cetatea Veche), la aproximativ 2 km de orasul Isaccea, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării, a fost una dintre cele mai importante așezări strategice și economice, încă dinaintea venirii romanilor în Moesia Inferior, rol care s-a accentuat în perioada romană, romano-bizantină, medie-bizantină și în evul-mediu.
Descoperirile din situl arheologic de la Noviodunum conturează imaginea unei așezări fortificate cu caracter urban, a cărei importanță o detașează net, din toate punctele de vedere, de celelalte centre dobrogene din secolele X-XV.

Sursa foto: isaccea.ro

Citește și:

Tulcea culturală: Patrimoniul dobrogean, promovat în cadrul proiectului național „Arheologia pentru toți”


 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii