Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spiritualitatea tătarilor dobrogeni, într-o trilogie bilingvă, semnată de Ibram Nuredin

ro

07 May, 2021 00:00 6063 Marime text

Ieri a avut loc, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, lansarea trilogiei bilingve „Spiritualitate tătară”, semnată de prof. univ. dr. Ibram Nuredin. 

În Aula „Adrian Rădulescu”, cele trei tomuri ale seriei dedicate comunității tătarilor dobrogeni au fost prezentate de către cercetătorul dr. Sorin Marcel Colesniuc și muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu.

Cărțile au fost publicate la editura ieșeană StudIS și au apărut sub egida Asociației de Cultură Tătară „Barsin. Birsin“ / „Exiști. Ești unic“.

Ibram Nuredin a mai fost protagonistul unui eveniment de lansare de carte în luna martie, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna“,din Tulcea.

Volumele își propun promovarea valorilor etniei tătare printre cei care nu au apucat să le cunoască, dar și cultivarea sentimentului de apartenență în rândul tinerilor tătari, care pot descoperi astfel comori ale limbii, credinței și obiceiurilor specifice etniei lor. Este subliniată, astfel, necesitatea dialogului interreligios, în lumea pluralistă contemporană, și sunt oferite detalii despre temeiurile monoteismului islamic, despre cele 99 de nume ale lui Allah sau extrase din înțelepciunea tătarilor, concretizată în proverbe, expresii sau ghicitori.
Ultimul volum dezbate pe larg obiceiurile de nuntă sau de înmormântare, oferind explicații antropologice sau filosofice.

Trăitori în Dobrogea de peste nouă secole, tătarii au găsit aici o patrie adoptivă primitoare, pe care au îmbogățit-o cu istoria, cultura și personalitățile lor.

Așa cum am avut prilejul și cu ocazia lansării impresionantului volum al profesorului Tasin Gemil, „Pe drumurile istoriei”, și de data aceasta - odată cu primele trei volume ale seriei semnate de Ibram Nuredin - ne găsim în fața unei bogății de informații etnologice și culturale, de texte istorico-documentare despre o etnie care a dat României valori incontestabile. 

Citește și:
Lansarea la Constanţa a lucrării lui Tasin Gemil „Pe drumurile istoriei

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari