Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

ro

24 Aug, 2018 00:00 2722 Marime text
Născut în comuna Sinoe, pe 2 aprilie 1955, Ghiorghiţă Tănase a venit cu familia în Constanţa şi la 11 ani a început să studieze violoncelul la Liceul de Muzică, la clasa profesoarei Galina Stanciu, despre care vorbeşte cu mândrie şi iubire după atâţia ani, neuitând să precizeze că doamna Galina a fost eleva celebrului Alexandr Kozulpov, profesor de violoncel la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova. Încă din anii de liceu a început să susţină recitaluri pe scenele teatrelor din Constanţa.
 

 
A intrat în Conservatorul „G. Enescu” din Iaşi cu media 10, la clasa profesorului Gheorghe Rus, fiind un student eminent, care concerta deseori în recitaluri ca solist cu acompaniament de orchestră. În ultimul an de studii a fost distins cu Premiul I la Festivalul Republican al Artei Studenţeşti de la Timişoara, întrecându-l pe Marin Cazacu, de la Conservatorul din Bucureşti. După absolvirea Conservatorului, tot cu media 10, a fost repartizat la Filarmonica din Botoşani, unde s-a remarcat fără întârziere, fiind înaintat în grad de solist al unor concerte dirijate de renumiţi maeştri ai baghetei (Ion Baciu, Henry Selbing, Mircea Cristescu, Iosif Conta, Carol Litvin, Jan Cervenka-Anglia, Konrad Bach-Germania).
 
În anul 1983, s-a întors acasă, la Constanţa. Ar fi meritat un loc în orchestra simfonică de sub conducerea lui Paul Staicu.
 
Abia în anul 1989 şi-a văzut visul cu ochii: a intrat în colectivul Orchestrei Simfonice, a interpretat concertele din literatura violoncelului, a luat parte la turneele de peste hotare, a început activitatea didactică la Liceul de Artă din Constanţa (trei dintre elevii săi au obţinut premiul I la diferite concursuri na
ţionale şi internaţionale). Din anul 1996 face parte din Orchestra Operei Constanţa, în care îndeplineşte funcţia de solist şi prim-violoncelist.
 
Această trecere în revistă, fugară şi incompletă, a peregrinărilor omului şi artistului Ghiorghiţă Tănase încearcă să pună sub reflector şi drama, şi împlinirea familială sau artistică, şi speranţele sale la vremuri de cumpănă, şi bucuriile fiecărei victorii izvorâte din conexiunea magică dintre el şi violoncel.
 
Pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului organizat în onoarea seniorilor teatrului constănţean, Ghiorghiţă Tănase şi-ar fi dorit să-i dedice un moment solistic lui Jean Badea, cel care i-a descris atât de frumos activitatea, în cartea „Dulcea povară“, pe care o găsiţi AICI, în varianta digitalizată în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
Cu acelaşi prilej, ZIUA de Constanţa a considerat de cuviinţă să-i răsplătească împlinirea artistică, oferindu-i medalia „Jean Ionescu“ cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Haleț Gheorghe 24 Aug, 2018 09:49 Născut pe 02.04.1955 are o cifră a destinului 8 din 2 și 6 ambițios, neînfricat, chițibușar, atent la detalii (8), bun coleg, bun prieten (2), pedagog, gata să spună tututor cum e mai bine (6). Un domn, un băiat bun.







Cele mai recente postari