Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Cristina Oprean (galerie foto)

ro

10 Aug, 2018 00:00 3204 Marime text
Cristina Oprean (13 august 1959) debuta pe scena constănțeană în urmă cu trei decenii, mai precis pe 18 aprilie 1987, cu rolul Virginie Renoir din comedia polițistă „Martorii se suprimă“ de Roberth Thomas. Are în palmares peste 40 de roluri importante, dar alături de soțul său, dirijorul Radu Ciorei, faima ei s-a conturat și prin manifestările tip narator cu care a colindat scene importante din lumea întreagă.
 

 
Cu prilejul evenimentului organizat pe 12 iunie 2018, ZIUA de Constanța și-a dorit să întărească respectul pe care constănțenii i-l datorează, prin acordarea Medaliei „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, inițiată de Consiliul Județean Constanța, și scrisoarea de recunoștință a Primăriei Constanța.
 
Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian, ambele rafinate observatoare ale fenomenului artistic constănțean, au surprins în cartea „Thalia Ex Ponto“ carierele unor artiști, printre care și Cristina Oprean, lucrare din care vă propunem un fragment.
 
Cartea se găsește, în varianta digitalizată, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța și poate fi accesată AICI.
 
Este o actriță plină de nerv, frisonând în mod continuu, interesată de tot ceea ce înseamnă teatru sau vine în atingere cu el, fără ca această mare pasiune să-i umbrească rațiunea. "Scena este un miraj, dar nu un drog", un miraj "convertibil în învățăminte, în înțelepciune de viață", declara Cristina cu prilejul debutului său, dovedind o maturitate mai rar întâlnită printre actorii cu temperamentul ei.
 
Însoțit de multele lecturi și de pasiunea pentru muzică, talentul ei se va obiectiva mereu frumos și sigur. Până în '90, actrița a mai interpretat-o pe Ismena, rol cu dificultăți dacă ar fi să ne gândim numai la faptul că, venită de curând de pe băncile facultății, a trebuit să plonjeze în dimensiunile și rigorile unui spectacol în aer liber, cu totul special ("Oedip"). Și a mai interpretat-o adaptându-se deplin la stilul parodistic al musicalului "Sânziana și Pepelea", chiar pe eroina principală.
Că are resurse multe a dovedit și în realizarea unui travesti - Leonardo din "Regele cerb".
 
Citește și:
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieții. Marii artiști ai Constanței (XXVll) (galerie foto)
 
 
 

Galerie foto:Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Haleț Gheorghe 10 Aug, 2018 05:47 Născută pe 13.08. 1959 Cristina Oprean are o cifră a destinului 9 din 3 și 6, om bun, cu multă sensibilitate, gata să sară în ajutorul oricui, se poate sacrifica pentru o faptă bună, o idee interesantă (9), talentată, îndrăzneață, norocoasă vrea să fie iubită și admirată (3), poate să spună tuturor ce și cum să facă din ce au de făcut(6). Muncitoare, harnică, serioasă, când are treabă nu are prieteni (1+3=4).Cele mai recente postari