Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 12 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Liviu Manolache

ro

26 Jul, 2018 00:00 3434 Marime text
Nume reprezentativ al scenei constănţene, Liviu Manolache (născut pe 20 octombrie 1955) este actorul complex dăruit cu totul artei sale, moştenitorul unui adevărat brand de Constanţa.
 
Cu seriozitate, cu forţă de transfigurare şi bucurie a jocului, a interpretat de-a lungul carierei sale roluri diferite ca gen şi structură expresivă. Prin a doua sa pasiune, muzica, şi-a găsit, de asemenea, împlinirea. A compus cu succes muzica de scenă pentru spectacolele ale Teatrului Dramatic Constanţa, ale Teatrului de Păpuşi Constanţa, ale Teatrului Dramatic din Dobrici - Bulgaria, ale Teatrului „Ariel“ Târgu Mureş. Muzica pentru „Cu dragoste, Nicolae“, o coproducţie Clear Day Productions, Bristol Old Vie, Teatrul Dramatic Constanţa, a fost comparată de presa britanică „cu un tril misterios, tulburător“ (The Times).
 

 
 
Destule motive pentru a se număra între cei 62 de seniori ai scenei constănţene omagiaţi de ZIUA de Constanţa, printr-un gest de aleasă preţuire, pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“. În acest context, i-a fost acordată Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
 
În cartea „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“, Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian i-au dedicat un spaţiu generos celui care reprezintă cu cinste astăzi numele de Manolache, din care vă oferim un fragment.
Cartea se găseşte, în varianta digitalizată, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa şi poate fi accesată AICI.
 
Liviu Manolache, fiu al cunoscutului dirijor şi compozitor (fondator al teatrului constănţean de revistă), Aurel Manolache şi nepot al regretatului actor, cupletist şi textier Gelu Manolache, Liviu este, el însuşi, un talentat compozitor şi cântăreţ, calităţi ce se adaugă datelor sale de actor, lărgindu-i fericit aria exprimării artistice. Este o excepţie prin faptul că şi creează muzică; altfel, teatrul acesta a avut şansa de a se fi bucurat, în mai toată jumătatea de secol pe care a traversat-o, de actori care, pe lângă rostire frumoasă, au cântat şi au dansat cu dezinvoltură. (Li se spunea actori „totali“ dar eu nu am agreat niciodată termenul, considerând că un bun actor e musai total. Altfel nu e deloc actor).
 
Liviu a debutat la 30.06. '82 cu rolul Raimund dintr-o piesă care nu se poate spune că a făcut mare succes („Beţia sfântă“ de Paul Everac), deşi vehicula ideea îndrăzneaţă, frumoasă şi... de actualitate, a deteriorării oricărui ideal atunci când este servit de instrumentele puterii absurde.
 
Citeşte şi:
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (XVl) (galerie foto)
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (XVl) (galerie foto)
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Gheorghe Haleț 26 Jul, 2018 05:08 LIVIU MANOLACHE născut pe 20.10.1955 are o cifră a destinului 5 din 2 și 3, poate convinge pe oricine oricând de orice, poate inventa mereu câte ceva, altceva (5), prietenos, bun coleg, partener apropiat (2), talentat, îndrăzneț, norocos, histrion (3).Cele mai recente postari