Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:57 04 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof. Ion Bitoleanu la ceas aniversar. Istoricul tomitan împlinește 84 de ani

ro

05 Jul, 2020 09:11 1529 Marime text

Unul dintre cei mai importanți specialişti în istoria dobrogeană, istoricul şi universitarul Ion Bitoleanu aniversează astăzi 84 de ani, un bun prilej pentru cotidianul ZIUA de Constanța să-i omagieze contribuția pe tărâmul cercetării

Născut pe 5 iulie 1936, în comuna Castelu, prof. Ion Bitoleanu este absolvent al Facultății de Istorie a Universităţii Bucureşti, ca şef de promoţie (1960). Din băncile facultății ajungea la catedra de istorie a Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1960-1964), al cărui elev fusese.
Din anul 1964 avea să fie, pe rând, decan al Facultăţii de Istorie din Institutul Pedagogic Constanţa, apoi, timp de 25 de ani, profesor universitar la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, după care a deţinut şi funcţia de decan al Facultăţii de drept şi administraţie publică Constanţa, la Universitatea „Spiru Haret”.

De-a lungul carierei sale, a desfășurat o bogată activitate științifică, unul dintre cele mai prețioase volume – „Istoria Dobrogei”, realizat împreună cu prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu aflându-se și în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța. De asemenea a mai publicat „Istoria Românilor dintre Dunăre şi Mare” (1979), „Dobrogea, vatră a creştinismului românesc”, fiind coautor alături de pr. Nechita Runcan, „Tradiţii navale româneşti”; „Politica externă a României Mari în dezbaterile parlamentului 1919-1939”; „Dobrogea, vatră a creştinismului românesc”; „Şefi de partide văzuţi cu ochii vremii lor”.

A susţinut peste 70 de comunicări ştiinţifice în centre universitare precum: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Oradea, Târgu Mureş, Sibiu, Constanţa, multe din ele cu participare internaţională. Este membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Este doctor în istorie, susţinând teza: „Guvernarea naţional-liberală (1922-1926)”, prima monografie de partid istoric apărută în vechiul regim comunist. O parte dintre studiile sale au fost publicate în periodice de prestigiu: „Romania, pages of history” - versiuni în limbile franceză, rusă, spaniolă, germană, „Die Woche”, „Actualites roumaines”. Majoritatea lucrărilor sale au fost citate în bibliografia autorilor români şi străini din Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania.
Pe 4 iulie 2011, cu o zi înainte de a împlini 75 de ani, prof. univ. dr. Ion Bitoleanu a făcut  o importantă donaţie de carte Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, reunind volume de autor, dar şi cărţi rare.

Astăzi, la ceas aniversar, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, alături de care a colaborat la câteva proiecte a acceptat invitația de a i se adresa public.

„Pe profesorul universitar Ion Bitoleanu am avut șansa să-l am coleg în cadrul Catedrei de Istorie a Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». O personalitate autentică, cu vocație de dascăl și valoros cercetător. Prelegerile Domniei Sale, conferințele și comunicările științifice se evidențiau prin riguroasă documentare și talent oratoric remarcabil.
Ca cercetător științific a ilustrat prin talentul său de a concentra izvoarele studiate într-un discurs istoric clar, concis și de mare putere de sinteză. Obișnuia, când nu avea ore, să scrie. De regulă după revederea fișelor scria dintr-o dată, cursiv și coerent pagina asupra cărei numai revenea.
Îl admiram pentru acest talent.
A dat cărți și studii care îl așază între istoricii de primă mână din Dobrogea.
Ca și coleg, Profesorul prietenos, simpatic, glumeț, altruist, calități pentru care îl apreciem în mod sincer.
La împlinirea frumoasei vârstei de 84 de ani, cu mult drag și recunoștință pentru sprijinul acordat și sfaturile date, vă urez multă sănătate și LA MULȚI ANI,  DISTINSE MAESTRU AL MUZEI CLIO!”.

Comentarii








Cele mai recente postari