Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Municipiului Constanța, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 00:00 1222 Marime text
 
 
Cu ocazia „Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989“, Primăria municipiului Constanța, prin intermediul primarului Vergil Chițac, a transmis următorul mesaj de comemorare a  victimelor regimului comunist:
 
Felicit ZIUA de Constanța pentru acest proiect jurnalistic de calitate. Importanța inițiativei unui proiect public de evidențiere a „Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989” sporește în condițiile actuale de război de la granițele României.

Istoria României oferă numeroase modele de rezistență împotriva dictaturilor, totalitarismelor și revizionismelor, iar unul dintre acestea îl reprezintă rezistența anticomunistă din temnițele și lagărele sistemului concentraționar.

În România, inclusiv în Dobrogea, rezistența anticomunistă oferă un model de conduită exemplară și o probă de curaj individual și colectiv care ne dau încredere privind capacitatea sporită a românilor de a răspunde unor situații de criză.

Represiunile împotriva luptătorilor anticomuniști, de o anvergură catastrofică, nu au putut asasina vocile eroice ale libertății și mirajul acesteia. Din temnițe, din lagăre, din toate formele malefice ale captivității, aceste voci au facilitat o rezistență spirituală colectivă pe termen lung împotriva regimului comunist, care a condus inclusiv la ieșirea din captivitatea comunistă a României. Prin suferințele deținuților politici anticomuniști a putut rămâne astfel vie, pe termen lung, coloana vertebrală etică a românilor.

Românilor le este străină gena comunistă; românii nu au în ADN-ul lor aspirații totalitare și sunt gata să lupte până la sacrificiu pentru credințele proprii și pentru libertate; așa cum au făcut-o, exemplar, eroic, deținuții politici anticomuniști, în jumătatea de veac care a ținut România la periferia libertății și a Europei.

În Constanța, Cazinoul, acolo unde s-au descoperit recent „urme“ ale acestei rezistențe, va deveni și el un spațiu sacru al hărții memoriei noastre colective privind detenția politică anticomunistă în România.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța


 
 
Citește și:

De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului roman. 9 martie - Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari