Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oameni politici care au contribuit la propășirea orașului Constanța

ro

08 Apr, 2020 00:00 3488 Marime text

La începutul secolului al XX-lea și-au desfășurat activitatea mai mulți oameni politici, care prin priceperea de care au dat dovadă au contribuit la dezvoltarea urbei de la malul mării. Printre aceștia îi putem aminti pe I. Bentoiu și pe Ioan Dumitrescu.
 
I. Bentoiu a deținut funcția de ajutor de primar, în timpul mandatului de doi ani ai primarului Titus Cănănău. Profesor la gimnaziul din localitate, acesta dăduse dovadă de calități oratorice remarcabile. Era un cunoscător al realităților locale și al trebuințelor comunale. Era animat de flacăra patriotismului și de ridicare a nivelului de cultură a tinerei generații.
 
Era un vizionar, un progresist, încercând să inoculeze ideile sale atât în administrația publică, cât și tinerei generații. Energic și cult, va pune accentul pe talentul său înnăscut pentru a moderniza orașul. Activitate deosebită va manifesta și în cadrul Consiliului Comunal, fiind apreciat de toată suflarea urbei. Oameni tineri de valoare,  precum I. Bentoiu, puneau interesele generale mai presus de interesele personale sau de grup.
 
Ioan Dumitrescu a fost un mare proprietar și membru al Consiliului Comunal. A deținut și funcția de ajutor de primar, ca urmare a experienței acumulate în viața politică. S-a născut în anul 1848, an al prefacerilor și al manifestărilor revoluționare, an cunoscut drept ”primăvara popoarelor”, în luna august, în județul Vlașca, la Giurgiu.
 
În Constanța s-a stabilit în anul 1882, deținând funcția de arendaș al statului, pentru exploatarea bălților destinate pescuitului, din secția a III-a, a județului Constanța. A deținut această funcție timp de 8 ani, până în anul 1890, exploatând judicios aceste bălți, aducătoare de venituri. Timp de 6 ani a fost concesionar al acestor bălți.
 
Concomitent cu aceste preocupări s-a implicat și în activități agricole, începând cu anul 1883, în comuna Palaz, situată în județul Constanța, unde deținea proprietăți. A fost preocupat și de introducerea unor culturi agricole noi, precum grâul de toamnă, cunoscut și sub denumirea de grâu arnăut, orzul de toamnă și rapița, începând cu anul 1884. Aceste activități ale sale au impulsionat și alți agricultori care vor lua exemplul său.
 
Din punct de vedere politic, s-a implicat în viața politică a urbei de la malul mării, fiind ales în trei sesiuni ale Consiliului Județean, fiind în două rânduri președinte al acestuia. A deținut în două rânduri și funcția de membru al Camerei de Comerț din Constanța și de vicepreședinte al acestei Camere.
 
A fost numit vicepreședinte și în Comisia interimară a Comunei urbane Constanța, ulterior fiind ales membru în Consiliul Comunal. A fost un patriot și cinstea personificată, fiind afectat de neajunsurile orașului în care trăia.
 
Putem conchide prin a spune că I. Bentoiu și I. Dumitrescu au fost profesioniști în domeniile lor de activitate, iar în calitate de oameni politici au depus eforturi sporite pentru modernizarea societății constănțene la începutul secolului trecut.
 
Surse bibliografice:
 
S.J.A.N. Constanța, Fond Primăria Constanța, dosar 27/1911
***Albumul dobrogean din anul 1911
Petru Vulcan, Albumul național al Dobrogei.1866-1877-1906, Tipografia Regală, București, 1906
 
 
Surse foto: Petru Vulcan, Albumul național al Dobrogei.1866-1877-1906, Tipografia Regală, București, 1906; Albumul dobrogean din anul 1911
 
 
Despre Adrian Ilie
 
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Profesor - Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia.
Director adj. - Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
 
Citește și:

Constanța la începutul veacului trecut

 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari