Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

ro

09 Mar, 2024 16:35 3722 Marime text

Herodian s-a născut în Siria romană și a făcut parte din ordinul cavalerilor, ocupând ca urmare unele funcții de stat. El a scris o „Istorie”, în opt cărți, în care prezintă evenimentele din intervalul de 58 de ani de la moartea împăratului Marc Aureliu (180) până la decesul împăratului Maximinus (238). Editorul Gh. Ștefan (1899-1980) consideră că Herodian nu este caracterizat de „prejudecățile senatoriale” ale contemporanului său Dio Cassius, dar uneori este luat și el de „patosul oratoric”.

Autorul menționează Dunărea în două pasaje din Cărțile IV și VI.



„IV, 8, 1. [împăratul Caracalla, 211-217] Cercetând taberele [castrele militare] de la Istru, sosi și în [provincia] Tracia, care se învecinează cu [provincia] Macedonia.”
„VI, 7, 6. Aceste două fluvii, Rinul și Istrul, sunt cele mai mari din nord. Unul străbate țara germanilor, iar celălalt trece pe lângă peoni. Vara sunt navigabile mulțumită adâncimii și lărgimii lor. Iarna îngheață din pricina frigului și pot fi trecute călare, ca pe o câmpie.



7. Valurile acestor ape se învârtoșează și se fac atât de tari, încât nu numai că rezistă la copitele cailor și la picioarele oamenilor, ba chiar acei care vor să ia apă nu folosesc urcioare sau vase mai mari, ci securi și săpăligi, ca să taie blocuri de gheață și duc astfel apa – fără vas – ca pe un bolovan. Prin urmare iată natura acestor fluvii.”
 


Bibliografie
Herodiani Ab excessu Divi Marci libri VIII octo edidit K. Stavenhagen, Teubner, Leipzig, 1923.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964, (CXII. Herodian (istoricul)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.


Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Cassius (sec. II-III) - „Istoria romană”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari