Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:45 21 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

„Icoane şi note din călătorie. Bucureşti - Constanţa - Constantinopole“, de Ioan V. PrentaParte a unei specii foarte răspândite la vremea aceea, și anume descrierile de călătorii, dar și de cultură și civilizație, „Icoane şi note din călătorie. Bucureşti - Constanţa - Constantinopole“, aparținând lui Ioan V. Prenta este o broşură de numai 32 de pagini, publicată în anul 1913 de către Tipografia Modernă „Cultura“, Societate Colectivă.
Autorul închină acest jurnal de călătorie „tuturor martirilor căzuţi pentru Macedonia, Luptătorilor Neamului aromân şi Memoriei neuitate mele mame“, cartea relevând o serie din actele de vitejie ale ostașilor români.
Însoţite de reproduceri după fotografii tip cărți poștale ilustrate, dar şi după portrete pitorești în acuarelă, dar redate, evident, în alb-negru, descrierile păstrează autenticitatea unor momente patriotice pe străzile Stambulului, când autorul cunoaște localnici de cele mai diferite naționalități.
În capitala imperiului otoman ajungea, cu vaporul „România”, a doua zi după ce trecuse prin Constanța și unde rămăsese impresionat de silozurile pe care le consideră „fala noastră în fața străinătății”. Apoi redă cu lux de amănunte câteva din obiectivele vizitate, precum geamia „Aghia Sofia” (Sfânta Sofie), pe care le însoțește și de legende.
 
  Citește în format integral

49

Comentarii