Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:05 28 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 „Împrejurimile Constanței“ - Cernavodă și Mangalia

ro

07 Feb, 2023 00:00 2766 Marime text
Mangalia, 1924. Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
 
  • Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. În primul capitol este integrată și o rubrică dedicată  prezentării a câteva localități din Dobrogea. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.


 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Au fost promovate, de asemenea, publicațiile care apăreau în anii ’20 la Constanța - ziarul „Dacia”, revista „Dobrogea economică”, ziarele „Dobrogea jună” sau „Marea Neagră”.
 
Autorii fac un istoric al orașului de la malul mării, din timpurile legendare, trecând prin epoca romană și stăpânirea turcească, și până în „vremurile noui”. Este prezentată geografia urbei, ghidul străzilor, în ordine alfabetică, liste de telefoane ale instituțiilor, firmelor, dar și a puținelor persoane fizice care dețineau la vremea aceea miraculosul mijloc de comunicare. Sunt trecute în revistă (cu fotografii ale celor aflați la conducere) autorități publice, ecleziastice, civile și militare: Episcopia, Prefectura, Primăria, Gara Constanța, Tribunalul, Căpitănia Portului, Comandamentul Diviziei de mare etc.
 
Continuăm expunerea cu două localități din Dobrogea, mai exact Cernavodă și Mangalia, vechiul Callatis. Autorii încep cu prezentarea succintă a localității Cernavodă, punctând detalii interesante despre obiectivele principale care pot fi vizitate aici. Despre întemeierea localității Cernavodă s-au scris multe legende, dar cu siguranță știm că aici a fost un vechi oraș grecesc numit Axiopolis. O largă istorie a locului poate fi citită în volumul „Istoria orașului Cernavodă“ de Ioan I. Mușat disponibil în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
Autorii aduc în atenție și localitatea Mangalia cu ale sale vestigii milenare. Sunt trecute în revistă informații despre situația de la acel moment a lucrărilor arheologice, principalele puncte de atracție, numele persoanelor din administrație, hoteluri, restaurante, practic tot ce ar avea nevoie un turist din anul 1924 pentru a vizita Mangalia.
 
Textul integrat în lucrarea „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen ne introduce în atmosfera acelor ani prin detaliile oferite și contrucția narativă spefică, cititorul parcurgând ușor rândurile redate mai jos:
 
Cernavodă

O excursiune plăcută şi care se poate face cu multă înlesnire este la Cernavoda. Excursionistul poate vizita măreţul pod de peste Dunăre, eşit din mintea creatoare a marelui inginer Anghel Saligny.
 
Sunt demne şi interesante de cercetat: Fabrica de petrol Columbia, fabrica de ciment una din instalaţiile ce poate rivaliza cu cete mai mari fabrici din lume.
 
La Cernavoda, excursiunea se poate face într’o singură zi, plecând din Constanţa cu trenul de 7 dim. şi înapoindu-te cu trenul ce soseşte în Constanţa la 10 seara. Orăşelul posedă restaurante cu grădini plantate şi cu preţuri convenabile, astfel că excursionistul nu are nevoe de a se aproviziona dela plecare. Oraşul este curat şi bine întreţinnt, mulţumită hărniciei primarului d. R. lordăchescu.
 
Mangalia

 
La 44 km. sud de Constanţa, pe malul mării, într’un golf adânc şi pe cea mai frumoasă plajă din Dobrogea veche, Mangalia este staţiunea balneară şl climaterică de mare în formaţie. Mangalia s’a numit în antichitate Callatis, unul din cele mai renumite porturi la Marea Neagră şi un centru cultural de prima importanţă.
 
Astăzi se desgroapă în partea de Nord a oraşului ruinele cetăţii. Se poate vedea acolo Basilica o urmă de construcţii în stil grec, etc. În evul mediu Mangalia a fost port genovez. Din dreptul ruinelor, făcând un semicerc adânc în mare şi până la intrarea portului de astăzi, se zăreşte la suprafaţa apei rămăşiţele digului genovez, care arată mărimea lui de atunci, ca şi rolul comercial ce-l juca în Orient.

Mangalia Port, 1924. Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
 
Astăzi Mangalia e un orăşel cam de 4000 locuitori, comună urbană, capitala plăşi cu acelaş nume şi vamă. E aşezată dealungul plăjei, fără ca malul să fie înalt. Are o frumoasă grădină publică, ce se sfârşeşte chiar în port şi un bulevard frumos plantat. Plaja e complect ferită de curenţi, nisipoasă şi mult înaintată în mare.
 
În partea de sud a oraşului e lacul Mangalia, cu ape sulfuroase care poate fi amenajat ca port militar, s’au făcut şi studii în direcţia aceasta. Primăria a construit pe malul lacului un local de băi calde pentru suferinzi. Băile bune pentru căile urinare şi reumatism. Apa se bea cu uşurinţă ca şi cea din alimentaţie conţine în mare cantitate sulf şi litină.
 
Astfel de isvoare cu apă sulfuroasă se găsesc de jur înprejurul oraşului. Subprefect e d-nul H. Melide; primar N. Roşculeţ; doctor N. Mardare; poliţai d. Xanti; directorul şcolii primare N. Stegarul, imamul geamiei Ali Cocoi, confesorul armatei române pentru religia musulmană.
 
Piaţa Mangaliei e perfectă şi eftin aprovizionată.
 
Hotelurile: «Brusalis», .«Hartenis» şi «Cornimo».
Restaurantele: «Creţii» şi «Brusalis», Camalopol, Harduveli şi Furoglu.
Avocaţi: I. Aldea şi Vestinian.
Judecători: A Şeitan şi O. Chiorpec
Parohul bisericii: Matei Răduleţ.
Căpitanul portului: Nic. Lazaro.
 
Legătura cu Constanţa se face în fiecare zi automonibuse, proprietatea d-lor Jean Ionescu şi cari se găsesc în fiecare dimineaţă în fața poștei din Constanța Plecare la Mangalia la orele 8 zi  cu sosirea la 9.30 dimineața.
 
Din Mangalia plecarea la 2.30 p. m., sosirea în Constanta la 4 p. m. Orfelinatul «Olga M. Sturza» de copii orfani din război, adăposteşte un număr de 150, sub direcţia D-nei Chiorpec. Vara în timpul sezonului vin la plajă şi aer de jnare, colonii şcolare.
 
Vizitatorii Mangaliei au prilejul să colitemple ruinele cetății Calattis, unde s’au făcut săpături de d. Vasile Pârvan, directorul muzeului naţional din Bucureşti. Ruinele sunt la câţiva paşi de biserica greacă pe malul mărei. A eşit la iveală până azi un frumos templu cu colone de marmură. Interesant e şi digul portului, construit de genovezi.“
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari