Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:00 21 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Volum al lui Pericle Martinescu dedicat lui Costache Negri, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

14 Dec, 2019 00:00 769 Marime text

„Costache Negri” este volumul lui Pericle Martinescu dedicat unuia dintre cei mai luminaţi şi active membri ai generaţiei sale, care şi-a închinat întreaga viaţă înfăptuirilor de renaştere naţională de la mijlocul veacului XIX.
 

 
Prezent în iureşul evenimentelor ce au precedat mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova, având o contribuţie însemnată la lupta pentru înfăptuirea Unirii Principatelor de la 1859, colaborator apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Negri a susţinut cu tărie eforturile pentru înlăturarea feudalismului şi realizarea primelor reforme importante cu caracter politic şi social.
 
Ca reprezentant, timp de şapte ani, al Principatelor Unite la Constantinopol, Negri a depus eforturi diplomatice pentru afirmarea şi recunoaşterea drepturilor noului stat român în vederea cuceririi independenţei sale.
Pericle Martinescu îl evocă în cuvinte simple şi relevante, apreciindu-i calităţile umane şi caracterul „de o mare frumuseţe morală”:
 

„Numele lui este legat de toate evenimentele rodnice care au agitat această epocă, vigoarea lui este absorbită de aceste evenimente, activitatea lui se întreţese în modul cel mai strîns cu ele. Modest, generos, dezinteresat, el s-a bucurat de simpatia unanimă a contemporanilor săi şi de admiraţia neprecupeţită a urmaşilor. Acela pe care Eminescu îl considera «unul din cei mai mari, mai iubiţi fii ai poporului românesc», iar N.Iorga îl numea «nemuritor exemplu în galeria luptătorilor ce s-au jertfit ca să creeze o patrie» va rămîne mereu în conştiinţa posterităţii ca o personalitate remarcabilă a făuririi României moderne.” 
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


 

Făcând un istoric util şi interesant al parcursului biografic al marelui patriot moldovean, Pericle Martinescu ne poartă prin copilăria lui Costache Negri, prin perioada romantică a tinereţii şi  periplurile sale la studii în Europa. O atenţie specială este acordată prieteniei lui Negri cu Vasile Alecsandri, pe care îl întâlneşte la Paris şi de care va rămâne apropiat întreaga sa viaţă.
Un episod impresionant al biografiei personajului este idila sa cu Giuseppina, soprana de o „frumuseţe îngerească”, pe care  tânărul Costache, distins, înalt şi elegant, o cunoaşte la Florenţa. Din acestă relaţie dramatică de iubire înflăcărată, dar pasageră, se naşte Josefina, pe care Negri o aduce în Moldova şi o creşte cu o rară devoţiune părintească, asigurându-i o educaţie aleasă. El rămâne până la sfârşitul vieţii burlac, ataşat în schimb de familia oferită de fiica sa, care locuia la Iaşi.
 
Autorul alcătuieşte un tablou pitoresc al capitalei Moldovei, la 1840, cu personajele ce dominau scena culturală şi politică. Ion Ghica,  Alecu Russo, Alexandru Cuza, Kogălniceanu, Alecsandri, proapăt ntorşi de la studii în Europa, populau saloanele cu aerul lor „revoluţionar” şi noua modă vestimentară „cu jiletci de catifea roşie sau vişinie, cu pantaloni strîmţi bine traşi pe picior, cu cravate bătătoare la ochi, cu pălării de fetru cafenii, cu frizuri moderne, şi mai ales fără tradiţionalele bărbi ce exprimau principala notă distinctivă a cinului boieresc local”.
 
De asemenea, sunt trecute în revistă relaţiile şi corespondenţa cu Kogălniceanu, Hurmuzachi, Grigore Ghica - domnitorul căruia Negri i-a fost unul dintre cei mai credincioşi colaboratori şi miniştri, făcând împreună lungi călătorii prin Moldova cu scopul de a activiza comitetele unioniste - adunările mişcării unioniste române, care au avut ca rezultat dubla alegere a domnitorului Cuza din 1859 şi unirea definitivă din 1861. „Însuşi Negri a fost de mai multe ori îndemnat să candideze la tron, dar a refuzat de fiecare dată, cu o integritate morală ce nu pare a mai fi fost întâlnită în politica românească”, comentează autorul.
 
Rezultat al unor laborioase cercetări în biblioteci şi arhive, mai cu seamă Arhivele de Stat din Iaşi, cartea lui Pericle Martinescu este o interesantă monografie ce sintetizează atât documente tipărite sau manuscrise referitoare la epoca şi personalitatea lui Costache Negri, cât şi informaţii adunate din colecţii de ziare şi reviste apărute în secolul XIX.
 
Descoperă în Biblioteca Digitală şi alte volume semnate de Pericle Martinescu!
 

„Existențe și creații literare“, de Pericle Martinescu

„Jurnalul intermitent“, de Pericle Martinescu

„7 ani cât 70”, de Pericle Martinescu

„Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim 1941-1945”, de Pericle Martinescu

„Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu

„Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim 1936-1939. Vulcanul Iubirii“, de Pericle Martinescu

„Visul cavalerului“, autor Pericle Martinescu

„Retroproiecţii literare“, autor Pericle Martinescu

„Umbre pe pânza vremii”, de Pericle Martinescu

„Excursie în Ciclade”, de Pericle Martinescu

 

Comentarii
Cele mai recente postari