Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Un senior al baletului constănțean, la aniversare

ro

27 Mar, 2020 00:00 2836 Marime text

Îl sărbătorim azi pe Octavian Axente, fost balerin și actor al Teatrului Liric constănțean, basarabean de origine, dar naturalizat în orașul de la malul mării, unde și-a făcut cu pasiune meseria și unde a trăit până la cei 78 de ani, împliniți astăzi.

Născut la 27 martie 1942, Octavian Axente s-a aflat printre seniorii distinși pentru întreaga carieră cu medalia „Jean Ionescu“ şi cu placheta #RespectTeatru, în cadrul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, inițiat de cotidianul ZIUA de Constanţa, în vara anului 2018.

În volumul său „Dulcea povară“, regretatul Jean Badea, trecut de curând în neființă, îi dedică lui Octavian Axente mai multe pagini de evocare, amintind și de implicarea activă a artistului în viața politică a urbei. Reproducem mai jos ultima parte a portretului din „Dulcea povară”:
 


„De câţiva ani s-a retras completamente din viaţa publică. Pare bizar ca un ins neliniştit şi energic să trăiască molcom la gura sobei, «torcând» potolit amintirile tinereţii, din vremea şcolii de balet la clasa lui Ştefan Gheorghe, a celor peste 50 de premiere de la Teatrul Liric, cu baletele Don Quijote, La piaţă, Domnişoara Nastasia, Coppelia, Giselle, Spărgătorul de nuci... , operele Faust, Carmen, Traviata, Bal mascat (la care s-a încumetat să semneze coregrafia), Boema ş.a. sau operetele Ana Lugojana, Văduva veselă, Lysistrata, Dragoste de ţigan, My Fair Lady etc. etc. 
 
Din când în când, iese din «bârlog» şi este văzut în sala de teatru, la spectacolele Teatrului de Stat în care este distribuit fiul său. Se aude că Alexandru îi calcă pe urme şi tatăl, mândru tare, abia aşteaptă să fie depăşit în această competiţie paşnică.”
 

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 

Citeşte şi:

#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerinul Octavian Axente (galerie foto)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari