Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Un revelion modest, sobru, potolit”

ro

31 Dec, 2020 00:00 3266 Marime text

Anul 1941 se încheia pentru România cu un bilanț nefericit: „o rebeliune, un război, atâţia morţi, atâtea suferinţe, atâtea griji, atâtea renunţări”.
Ultima zi a anului și noaptea revelionului este rememorată de Pericle Martinescu în „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, volum aparținând seriei de jurnale în care autorul a consemnat, timp de peste jumătate de secol, drame ale istoriei României, portrete ale unor personalități culturale remarcabile, evenimente sociale și personale, menite să refacă, pentru cititorul de astăzi, tabloul unei lumi de mult apuse.



Sfârșitul unui an frământat, în care tânărul bibliotecar își trăiește dramele interioare, aflate în consonanță cu zbuciumul exterior al unei lumi marcate de război, de lipsuri, de neliniște, seamănă într-o oarecare măsură cu finalul de an 2020, cu oameni măcinați de frici și incertitudini, îngrijorați pentru sănătatea și siguranța lor, ușor blazați și fără prea mult chef de petrecere.
 

„Sfârșesc anul 1941 la Constanța, unde am rămas să fac revelionul. E frumos, un cer senin şi o lună aproape plină luminează oraşul întunecat, răspândind multă poezie peste lume - dar e ger şi seara asta rară, de Anul Nou, nu e la înălţimea celorlalte. Oamenii nu prea petrec şi nu le arde de petrecere.
Ici colo câţiva copii colindă cu pluguşorul, parcă dintr-o obligaţie faţă de tradiţie. Nu este animaţie pe stradă, nu sunt prăvălii pline de cumpărături, nu vezi oameni cu braţele încărcate de pachete îndreptându-se spre casă.
Am intrat într-o cofetărie să iau câteva prăjituri. La ora 8 în local era restrişte, pustiu aproape, ca în preajma orei de închidere. Patru soldaţi germani mâncau dulciuri la o masă şi două fete strângeau ceştile şi farfurioarele de pe celelalte. Un revelion modest, sobru, potolit.

 

  DESCARCĂ GRATUIT VOLUMUL ÎN FORMAT PDF!  

 

Am fost la cinematograf cu Coca. Ea e în vacanţă şi la cei 15 ani ai săi e o însoţitoare cât se poate de plăcută. Filmul Portul destinelor (urât si nepotrivit titlu!) al lui Henri Ford m-a entuziasmat. Poate fiindcă mă aflam la Constanta, azi ea însăși cu atmosferă de «port al destinelor».
După film, am adus-o pe Coca acasă, iar eu am plecat să rătăcesc prin oraş. Am ieşit repede la malul mării, fiindcă dacă n-aș fi văzut marea în seara aceasta as fi fost trist în noaptea revelionului. Am făcut un tur pe la Cazinou, am colindat cartierul grecesc de pe strada Marcu Aureliu, m-am întors acasă, pe la 9, mai mult îngheţat decât satisfăcut, deoarece hoinăreala mi-a răscolit o mulţime de amintiri şi nostalgii, într-un oraş aproape pustiu, unde nu mai vedeam nici una din figurile pe care le întâlneam la asemenea prilejuri.”

 
 
#citeşte mai departe în „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu
#Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto (rol ilustrativ): captura youtube/arhiva TVR


Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu: Ziua Abdicării. „Ura, România a scăpat de un Excroc!”

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Bombe şi boemă. Pagini de jurnal intim (1941-1945)”, de Pericle Martinescu: Sfârşitul războiului şi „noi angajamente”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari