Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Un „răvaș deschis”, cu ocazia unei zile istorice

ro

24 Jan, 2022 00:00 2901 Marime text
  • „24 ianuarie, zi care a format România Mare şi puternică, iubită în'năuntru şi respectată în afară”
 
În ziarul „Dobrogea Jună” (an II, Nr. 6 -38), apărea la 29 ianuarie 1906 o scrisoare deschisă a mentorului publicației, marele jurnalist Constantin N. Sarry, către „distinsul confrate” Petru Vulcan.
„Răvaşul” este un comentariu amar prilejuit de manifestările organizate la Constanța în cinstea aniversării Unirii Principatelor, intervenția publicistului pe marginea evenimentului și apatia autorităților vizavi de această zi istorică.

Textul este antologat în volumul  „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, pe care îl puteți parcurge integral în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.
 

 

„E nevoie să-ţi mai demonstrez, însemnătatea zilei de 24 Ianuarie ale neamului, tocmai faţă de tine, bard naţional al acestei ţări păgâne? E nevoie să-ţi mai amintesc de o cugetare de mulţi şi în nenumărate ocasiuni citată că un popor care perde respectul istoriei sale din trecut nu poate aspira la nimic în viitor? Nu e nevoie: le ştii toate acestea mai bine decât mine şi şi de aceea abordez fără altă introducţiune subiectul acestui răvaş.

Am avut săptămâna aceasta, ziua de 24 ianuarie, zi care a format România Mare şi puternică, iubită în'năuntru şi respectată în afară. S-a oficiat un Te-deum la biserică, la care au luat parte: d. director al prefecturei, reprezentând, în lipsa titularului, guvernul; d- şef al poliţiei, ţiitorul ordinei publice şi un singur slujbaş. Pe lângă copiii de şcoală însoţiţi de câţiva din profesori, mai asista un număr de curioşi pe care şi sergenţii de la poarta catedralei îl atrăsese. Toate autorităţile aveau serviciile suspendate, toţi funcţionarii publici, împreună cu tine, ştiau că nu vor fi şterşi din condica de prezenţă, dacă vor dormi până la prânz; nici unul nu s-a gândit însă să sărbătorească ca un bun creştin şi bun român, această mare zi a neamului românesc!
În calitate de reprezentant autorizat, la banchetul dat mai zilele trecute, de Românii din Constanţa primarului lor, spuneai - citez textul - între altele: Noi, intelectualitatea oraşului... Nu-ţi contest nici ţie reprezentanţa intelectualităţii din Constanţa, şi nici Româniemei şi în special funcţionărimei titlul pe care i l-ai dat.

Ca unul însă care nu mă pot prenumăra în rândurile acestei intelectualităţi simt o necesitate să fac următoarea declaraţie: voiu socoti oraşul meu şi ţara aceasta perdute, atunci când intelectualitatea lor - adevărata lor intelectualitate - se va mărgini şă-şi manifeste patriotismul în banchete, la care se cădelniţează parveniţii zilei, saltimbancii şi irozii! Cu dragoste C. N. S.”

 

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 

Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: historia.ro


Citește și:

#DobrogeaDigitală: Întâiul pas către „Unirea cea mică”
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari