Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:28 19 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Un neclintit și fanatic apostol al școlii românești din Dobrogea”

ro

12 Feb, 2021 00:00 2214 Marime text

În luna februarie 1930, se stingea din viață Gheorghe Tănăsescu, un mare profesor constănțean din perioada interbelică, al cărui atașament față de școală și față de elevii săi dragi a rămas peste timp, ca o efigie a vocației de dascăl dedicat, până la sfârșit, misiunii sale de apostolat.

El a refuzat măriri și demnități, doar pentru a rămâne în mijlocul învățăceilor lui, pentru a-și face meseria cu pasiune și modestie, transmițând mai multor generații dragostea de carte și de cunoaștere.La moartea sa, profesorul Tănăsescu este evocat, „ca o icoană şi ca o pildă”, de către faimosul său elev, jurnalistul Const. N. Sarry, într-un impresionant necrolog, publicat în „Dobrogea Jună” (an XXVI, Nr. 34, 22 februarie 1930, antologat în volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop
 

„Fericească-l scriitorii toată lumea, recunoască-... Ce-o să aibă din acestea pentru el, bătrânul dascăl?" Eminescu

La Focşani, unde se retrăsese călcându-şi pe suflet - într-o căscioară aşa cum a fost toată viaţa - cu regretul, sunt sigur, de a fi în ultimele lui clipe atât de departe de aceia, pe care i-a iubit şi l-au iubit, - s-a stins din viaţă unul din cei d-întâi şi cel mai meritos din dascălii Dobrogei.

Numai concetăţenii, cari au cunoscut începuturile vieţii şi culturei naţionale în această provincie vor putea măsura proporţiile personalităţii lui Gheorghe Tănăsescu. Ceea ce a caracterizat distinsa figură a scumpului dispărut, n-a fost atât cultura lui deosebită (bacalaureatul în 1889, face studii speciale de istorie universală şi de limba latină, pe care ajunge să o posede la perfecţiune, îşi ia licenţa în drept pe la 1900), nici inteligenţa lui sclipitoare şi nici bunătatea lui îngerească, ci dragostea lui statornică, care mergea până la cult, pentru catedră şi şcoală.

E locul şi timpul să relatez în această privinţă o amintire, pe care toată lumea va şti să o aprecieze: Venise Federaţia Naţională la putere. Conducerea locală din care făceau parte, mă delegase să ofer primariatul Constanţei lui Gheorghe Tănăsescu. L-am găsit în clasă, dând ore suplimentare de limbă şi conversaţie franceză micilor lui şcolari şi cu toată stăruinţa am căutat să-l determin a primi această demnitate. Care credeţi, că i-a fost răspunsul?
- Nu mă luaţi, Costică, dela şcoală, să las eu copiii ăştia, atât de dragi şi de curaţi şi să mă vâr în mocirla politică? ...
Între alţii, domnul Vasile Lepădatu şi Ghiţă Popescu, cu care conlucrau atunci, îşi vor amintind de sigur de această întâmplare.

Cu asemenea concepţii, cu un atare suflet, cu aptitudini ca acelea ce nimenea nu le-ar putea contesta, oricine îşi va da seama ce a însemnat pentru cultură şi şcoală românească din Dobrogea, acest neclintit şi fanatic apostol de patru zeci de ani. Patruzeci de generaţii de cetăţeni, care azi simţim cât vorbim de româneşte, stăm martori şi chezaşi în această privinţă.
Dar Gheorghe Tănăsescu a murit. Nici un elogiu nu-l mai poate mişca, după cum nici un medicament nu i-a putut prelungi viaţa atât de chinuită în ultima vreme şi dacă scriu aceste rânduri, prinos suprem pentru fostul meu dascăl, n-o fac nici pentru memoria lui şi nici pentru conştiinţa mea. Scriu aceste rânduri pentru toţi colegii lui din această parte de ţară, faţă de cari invoc figura marelui dispărut, ca o icoană şi ca o pildă, ce n-ar trebui să dispară nici o clipă din ochii şi nici din sufletele lor.”

 
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto (rol ilustrativ) : arhiva ZIUA de Constanța


Citește și:

#Dobrogea Digitală: „Lumea e aşa cum este şi ca dânsa suntem noi!”

#DobrogeaDigitală: „Nu e oraş dobrogean care să nu-şi aibă istoria lui osebită”
 
Comentarii
Cele mai recente postari