Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:19 22 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Tomisul” – revista interbelică a Episcopiei Constanța, de azi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

ro

08 Sep, 2020 00:00 1647 Marime text

Motto: „Această cărțulie este un talant. Nu-l îngropa. Citește-l rând cu rând, tot ce este scris, și vei înmulți talantul. Apoi, să n-o rupi, nici s-o arunci. Dă-o și altora s-o citească, pentru că, așa făcând, talantul să aducă dobândă”.
 
În urmă cu trei ani, pe 23 noiembrie 2017, la prima ediție a evenimentului dedicat Zilei Dobrogei, cotidianul ZIUA de Constanța lansa cel mai amplu proiect cultural din mediul online dobrogean, o bibliotecă digitală integrată în site-ul ziarului,  intitulată, la acel moment,  Fondul documentar „Dobrogea de ieri și de azi”, și care între timp s-a upgradat sub numele Dobrogea Digitală în care propunem cititorilor o impresionantă colecţie de cărţi vechi despre Dobrogea, ziare vechi, facsimile, hărţi, manuscrise, afişe, fotografii de presă, autografe, semnături, ilustrate, în cadrul Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanţa.
 
Începând de astăzi, în secțiunea Dobrogea Digitală, se alătură acestui valoros fond documentar online și revista interbelică Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, la 96 de ani de la apariție, secțiune în care mai pot fi lecturate virtual zeci de alte publicații periodice, precum revista „Analele Dobrogei”revista „Teatrul”

Publicarea online a revistei „Tomisul” a fost posibilă în urma semnării, pe 13 martie  2018, a unui protocol de colaborare, între Arhepiscopia Tomisului și cotidianul ZIUA de Constanța, care are ca obiectiv prelucrarea și aducerea la cunoștința publicului, prin mijloace electronice - atât pe site-ul www.ziuaconstanta.ro, cât și pe site-ul https://arhiepiscopiatomisului.ro, - a fondului de carte aflat în Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului, care face  parte  din patrimoniul instituției, din perspectiva istoriei Dobrogei.
 
Revistă lunară „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța” este și astăzi o sursă bogată de informații, prea puțin cercetată, nu doar despre viața bisericească a județului Constanța, dar și a județului Ialomița și a fostelor județe românești Caliacra și Durostor, deoarece toate aceste județe au făcut parte, în perioada interbelică, din Episcopia Constanței.
Revista cuprinde, printre altele, dări de seamă și procese verbale ale adunărilor eparhiale, articole de morală creștină și istoria bisericii ortodoxe române din Dobrogea, informații din activitatea cercurilor pastorale și culturale, traduceri din literatura religioasă, texte literare religioase, mișcarea personalului din eparhie etc.
 

Scurt istoric editorial

          Revista „Tomisul” a văzut lumina tiparului pentru prima dată pe 15 aprilie 1924, la inițiativa lui Ilarie Teodorescu, episcopul Constanței, și a apărut cu regularitate până în anul 1948. Dealtfel, Ilarie Teodorescu afirma despre apariția acestei reviste, la ședința preoțească din 1 aprilie 1924, că își dorește să fie „o tribună publică de la care preoţii să-şi poată exprima ideile cu privire la chestiuni bisericeşti”.
În istoria de 24 de ani au intervinit o serie de schimbări, de la subtitlu, până la structura revistei. Subtitlul iniţial, „foaia oficială a eparhiei de Constanţa”, se schimbă în „revistă eparhială” (ianuarie 1927), apoi „revistă oficială, lunară, eparhială de Constanţa” (în 1943) şi „revistă de cultură creştină” (în mai-decembrie 1947), pentru ca în aprilie-mai-iunie 1948 să devină „revistă bisericească a Eparhiei Constanţa”.
          Revista „Tomisul” a apărut în 294 de numere, cu 7.379 de pagini, în format 24x17cm, sub coordonarea succesivă a patru episcopi ai Constanței: Ilarie Teodorescu, Gherontie Nicolau, Eugeniu Laiu și Chesarie Păunescu. La începutul celui de-al cincilea an de apariție, în cuvântul „Către cititori” redactorul aprecia că: „Dacă P.S. Ilarie a fost creatorul revistei, apoi PS Episcop Gherontie este crescătorul și dezvoltatorul ei….. Preasfințitul Gherontie, (este) Patronatorul moral, și material al revistei”. Dintre directorii revistei s-au evidențiat preoții Gr. Dumitrescu (1927, 1930-1932), Ioan Grigorescu (1928-1929),  Constantin Coadă (1943) și Gr. Georgescu (1943-1948).
Printre colaboratorii revistei s-au remarcat mai multe personalități, în marea lor majoritate preoţi: M. Andreescu, I.C. Beldie, St. Boboc, pr. Nicolae Ciorbaru, Ghe. Coriolan, Ionescu Dobrogeanu, Al. Lascarov – Moldovanu, St. Iliescu, Ion Micu, N. Mocanu, prof. C. Mureșanu, Grigore Sălceanu, I. Teișanu, N. Țimiraș, pr. Ștefan Verban, I. Vișan, Ghe. Vasilescu Znagoveanu-Malu, Iulian Constantinescu, pr. Gheorghe  Roşculeţ, V. Georgescu, Ilie I. Nicolau, Rădulescu-Ştefăneşti, George Petre-Broşteni, pr. Mihail Buric, pr. Teodor Samoilă, Ion Dinu, doctor în drept și teologie etc.
Timp de un an, între 1927 și 1928, sub egida Episcopiei Constanța a mai apărut o revistă eparhială „Revista Tomis pentru popor” (redenumită de la nr. 2 „Tomis pentru popor”). Primele cinci numere au fost tipărite sub conducerea preotului Gr. Dumitrescu, Directorul Episcopiei, numărul șase a fost coordonat de preotul Ioan Grigorescu, iar numerele 7 – 12 au fost redactate de Seminarul Teologic din Constanța. Revista „Tomis pentru popor” a avut motto-ul: „Această cărțulie este un talant. Nu-l îngropa. Citește-l rând cu rând, tot ce este scris, și vei înmulți talantul. Apoi, să n-o rupi, nici s-o arunci. Dă-o și altora s-o citească, pentru ca așa făcând, talantul să aducă dobândă”.
 
Bibliografie:
Caloean, Laura, File din istoria presei religioase dobrogene. Tomis – revista Episcopiei Constanța, în Tomisul Ortodox (serie noua) Anul I, Nr.1, Ianuarie 2017
Zamfir, Constantin Dumitru, Georgescu, Octavian, Presa dobrogeană. Bibliografie comentată și adnotată, Constanța 1985
 
Despre Ionuţ Druche 
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005.
A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.

 
Citește și:

Dobrogea 139 de ani: Eveniment fără precedent realizat de un ziar local, închinat Dobrogei la aniversare
 
Comentarii
Cele mai recente postari