Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Thalia Ex-Ponto. La cumpănă de milenii” In memoriam Eugen Mazilu. „Temperament artistic năvalnic, dar şi plin de sensibilitate”

ro

24 Aug, 2020 00:00 3304 Marime text

Actorul Eugen Mazilu, de la a cărui dispariție, în urma unui infarct mezenteric, se împlinesc astăzi nouă ani, s-a numărat printre seniorii teatrului constănțean omagiați la evenimentul organizat de ZIUA de Constanța  în iunie 2018, când i-au fost acordate, in memoriam, Medalia „Jean Ionescu“ și placheta #RespectTeatru.
Un om de o integritate deosebită, onest și deschis, care a adunat în palmares peste o sută de roluri principale și secundare, Eugen Mazilu a fost prezent pe scenă aproape seară de seară.
În cuprinsul celui de-al patrulea volum al „Dicționarului de personalități dobrogene”, editat de Biblioteca județeană „I.N. Roman” din Constanța, se găsește și bibliografia celui care timp de cinci ani a ocupat funcția de director al Teatrului Dramatic Constanța, în perioada 1985-1990, după plecarea lui Lucian Iancu.
 
Mazilu Eugen (n. 9.08.1949 – d. 24.08.2011) – Actor. S-a născut la Constanța, în familia lui Dumitru și Stana Mazilu. A absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța; Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București (1972).
Funcții: actor la Teatrul „M. Eminescu” din Botoșani (1972-1973); la Teatrul Dramatic Constanța, redenumit din 2004 - Teatrul de Stat Constanța (1973-2009).
Între anii 1985-1990, este director al Teatrului Dramatic Constanța.
În anul 2018, i-a fost conferită post-mortem medalia „Jean Ionescu”, de către Consiliul Județean Constanța.
Roluri interpretate (selectiv): Slender („Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare); Tîndală („Sînziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri); Braharu („Opinia publică” de Aurel Baranga); Mac („Tatăl nostru uneori” de Eugen Lumezianu); Periplectomenus („Miles gloriosus” de Titus Maccius Plautus); Pipirig („Marele soldat” de Dan Târchilă); Abram („Cercul pătrat” de Valentin Kataev); Un corifeu („Legendele atrizilor” după Eschil, Sofocle și Euripide, scenariul și regia Silviu Purcărete); Menas („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri); Daniel Zglobiu („Capcana de nichel” de Eugen Lumezianu); Tily („Cel care primește palme” de Leonid Andreev); Gore („Mobilă și durere” de Teodor Mazilu); Tudor („Omul nu-i supus mașinii” de Tudor Popescu); Talthybios („Hecuba” de Euripide); Rex („Cum se numesc cei patru Beatles” de S. Poliakoff); Suif („Hop, Signor” de M. Ghelderode); Bălălău („Capul de rățoi” de George Ciprian); Băiatul („Jucătorul de table” de Ion Coja); Filippetto („Bădăranii” de Carlo Goldoni); Surdu („Milionarul sărac” de Tudor Popescu); Leonil („Piatra din casă” de Vasile Alecsandri); Mincu („Jolly Joker” de Tudor Popescu); Teseu („Oedip” după Sofocle și Eschil); Doctorul Balanzoni („Mincinosul” de Carlo Goldani); Zilov („Vânătoarea de rațe” de Al. Vampilov); Macduff („Macbeth” de William Shakespeare); Onek („Ghebosul” de S. Mrozek); Polinice („Oedip” scenariu de V. Cojocaru, după autori antici); Kocikoriov („Căsătoria” de N. V. Gogol); Pheres („Acesto” de Euripide); Șamraev („Pescărușul” de A.P. Cehov); Marton („Unde-i revolverul” de George Gabor); Erin („A înnebunit lumea” de G. Bănică, după V. Suksin); Domnul I/Ministrul informatieiși propagandei („Operă pentru viitorii dictatori” de A. Doriadis); Valclav („Răzbunarea” de Al. Fredro); Ipolit („Revelion la baia de aburi” de E. Reazonov și E. Braghinski); Kumsacer („Pana de automobil” de Friedrich Dürrenmatt). A lucrat cu regizorii: Dominic Dembinski, Grigore Gonța, Andrei Mihalache, Ion Maximilian, Siliviu Purcărete, Constantin Dinischiotu. Roluri în filme (selectiv): „Toate pînzele sus” (regia Mircea Mureșan); „Declarație de dragoste” (regia Nicolae Corjos); „Rochia albă de dantelă” (regia Dan Pița); „Aurul Alb” (regia Ovidiu Drăgănescu). A fost membru A.T.M. și membru UNITER.
Are trei copii: Cosmin, Horațiu și Ozana.
 
Iată și portretul pe care i-l fac artistului, în volumul „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii”secretarii literari Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian:
„Eugen Mazilu este un actor cu un incontestabil farmec, cu mijloace de expresie înscrise într-un registru larg. Talentul său se manifestă liber, spontan, servindu-se dezinvolt de uneltele firesc dobândite în ani, fie că joacă în registru expresionist, dramatic sau comic. Temperament artistic năvalnic, dar şi plin de sensibilitate, a interpretat în anii '90 roluri variate, a dăruit chipuri expresive personajelor sale din spectacolele «Macbeth», «Târfa cu respect», «Cum să-ţi înşeli nevasta», «Vârcolaci, vampiri, strigoi», «Soţul păcălit», «Comedie pe întuneric», «Căsătoria», «A înnebunit lumea», «Revizorul», «Unde-i revolverul?»".
 
#citește mai departe în volumul „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii”

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

Astăzi, Eugen Mazilu ar fi împlinit 70 de ani. Un actor care s-a dăruit generos, până la epuizare, semenilor săi (galerie foto)
 

Galerie foto:Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii