Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Tari pe convingerea noastră, siguri de sprijinul celor ce doresc propășirea Dobrogei”

ro

01 Apr, 2021 00:00 2263 Marime text
 
În primele decenii după revenirea Dobrogei sub administrație românească, au apărut, mai ales în Tulcea, o pleiadă de gazete, mai mult sau mai puțin efemere, toate animate de același țel – de a ține populația la curent cu evenimentele locale și de a atrage atenția asupra unor injustiții de ordin social, politic sau economic.

La 1 aprilie 1905, apărea „Gazeta Tulcei”, ziar al Partidului Conservator (sub același nume mai apăruse un săptămânal, între anii 1889-1890), iar redactorii săi publicau un „Prim cuvînt” în fruntea celui dintâi număr al cotidianului.
„Gazeta Tulcei” a apărut până în 4 aprilie 1906 și a pledat pentru modernizarea judeţului, aflându-se în permanentă polemică cu ziarul „Dobrogea”, de orientare liberală.
În rubricile dedicate oraşului Tulcea se dezbătau „chestiuni” edilitare, agricole, sociale, dar și evenimente culturale.
Iată articolul de deschidere, pe care l-am regăsit în volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“:
 

 „Se simţea în Tulcea necesitatea unuI ziar, care în mod serios, să exprime nevoile şi interesele locale, să discute şi să susţie chestiunile vitale cari interesează nu numai oraşul şi judeţul Tulcea dar întreaga Dobroge.
În acest scop, cîţi-va prieteni ne-am hotărît să facem să apară Gazeta Tulcei; ziar al partidului conservator. Gazeta Tulcei va discuta şi susţine orice idee sănătoasă ori de la cine va fi venită. În deosebi, vom lupta cu toată energia şi vom susţine: Punerea Dobrogei pe picior de egalitate cu patria mamă prin acordarea drepturilor politice, facerea unui drum de fier care să lege Tulcea de Medgidia, modificarea legei pescuitului, revizuirea legei asupra proprietăţei imobiliare în Dobrogea, adică verificarea din nou a titlurilor de proprietate, colonizarea etc.
Într'un cuvînt, ori-ce nevoie, ori-ce nedreptate, venită ea de la ori cine, va găsi - atîta vreme cît va fi întemeiată - în coloanele „Gazetei Tulcei” o călduroasă susţinere.
Aceste sînt chestiunile, destul de importante, credem, cari vor face obiectul discuţiunilor Gazetei Tulcei; idei susţinute de amicul nostru d. avocat Mateescu-Buzău, în conferinţa sa de la clubul Partidului Conservator din Bucureşti, în ziua de 7 Decembre 1904, înaintea fruntaşilor acestui partid.
Ca ziar conservator, vom apăra ideile partidului din care facem parte, fiind-că tot programul nostru de luptă şi toate ideile, scumpe nouă, pentru cari vom lupta, sînt ideije Partidului Conservator.
Cu acest program, tari pe convingerea noastră, siguri de sprijinul tuturor cetăţenilor şi a tuturor celor ce doresc propăşirea Dobrogei, dăm publicului Gazeta Tulcei.”

 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

Dacă, în urmă cu 123 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: info-delta.ro

Citește și:

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Înfiinţarea filialei dobrogene a Ligii pentru Unitatea Culturală a Românilor - „Ne-am adunat aci la o serbare de frăţie“
 
#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Pledoarie a unui ziar dobrogean pentru armonie şi înţelegere între etnii
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari