Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:13 28 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Steaua Constanței” - 120 de ani de la apariția primului număr

ro

14 Oct, 2021 00:00 1445 Marime text
  • Se împlinesc, pe 14 octombrie, 120 de ani de la apariția ziarului „Steaua Constanței” 
La 14 octombrie 1901, apărea, în urbea de la malul mării, primul număr al ziarului hebdomadar „Steaua Constanței”, avându-l ca redactor responsabil pe căpitanul N.Marinescu.
 
Publicația s-a implicat activ în viața socială și politică a orașului tomitan, a propus chiar o listă proprie de candidați în alegerile comunale și a reflectat evenimentele cele mai importante petrecute în Constanța începutului de secol XX.
 
Săptămânalul avea să apară până pe 16 februarie 1906.

Redăm, în cele ce urmează, programul ambițios - cu obiective punctuale, menite să facă din urbea tomitană un oraș modern - publicat în numărul inaugural al ziarului (ziarul este antologat în volumul istoricului Stoica Lascu, „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“):
 
PROGRAM

Ori-ce ziar, ori-ce grupare, trebue să aibă un program, adică o linie de conduită, a principiilor şi ideilor ce va reprezenta.
Organul nostru, are deviza a stărui, pentru:
1) A se încorpora Dobrogia cu Patria comună în toate privinţele, având aceleaşi drepturi ca şi datorii, cu judecători firesci juraţi, representaţiune comunală şi judeţiană ca în ţară, asemenea representanţI în Cameră şi Senat. Delegaţi unele judeţene ce merg la BucureştI în fie-care an, cu raport tăcut sau retuşat de Prefecţi, nu au nici o valoare, n'au dat nici odată nici un resultat, de cât au cheltuit în fie-care an câte 1- 2000 lei.
2) În oraş cea întăi lucrare trebue a fi planul cu aliniarea oraşului.
3) Canalizarea.
4) Apa.
5) Întărirea malurilor.
6) Facerea unei biserici în partea de sus a oraşului.
7) Stăruire ca Gimnaziul să fie ridicat la rangul de Liceu.
8) O capelă şi împrejmuirea cimitirului.
9) Şcoală de băeţi şi de fete.
10) Muzeu de antichităţi a comunei.
11) Localuri a comunei, Judecătorie, Poliţie, 2 Comisii, cazarmă de gardişti, local al pompierilor şi al tuturor serviciilor comunale. 12) Desfiinţarea cartierului ţigănesc şi a celuI de ferării, cari au făcut ca o mare parte din oraş să remână pustie, ne închiriată. 13) Băi sistematice cu mărirea stagiunei balneare.
14) Îmbunătăţiri şi înfumuseţări.

#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citeşte şi:
#DobrogeaDigitală: „Cu înţelepciune, cu muncă şi constanţă, lucruri mari se pot face”

Comentarii
Cele mai recente postari