Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:11 07 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Șapte ani fără Diana Cheregi

ro

02 Mar, 2020 00:00 2152 Marime text

Se împlinesc astăzi șapte ani de când actrița Diana Cheregi a dispărut în lumea umbrelor, după ce, timp de patru decenii, a „ars” pe scenă, în drame, comedii muzicale, roluri de compoziție sau de travesti.

Născută la 15 iulie 1949, actriță complexă, cu har și eleganță, „mama Dia” a lăsat în memoria teatrului constănțean roluri de mare forță, construite cu stil, inteligență și autenticitate, îmbogățite cu nuanțe actoricești nebănuite. A întruchipat cu succes personaje precum, Luky din „Misterioasa convorbire telefonică”, Ann Page din „Nevestele vesele”, de Shakespeare, Doamna Tana din „Viforul”, de Delavrancea, Cristina din „Lupii de mare”, de Gh. Vlad, Sânziana din „Sânziana si Pepelea”, de Alecsandri, Irma din „Nebuna din Chaillot”, de Giraudoux, Cleona, din „Andromaca”, de Racine, Corifeul din „Hecuba”, de Euripide, Histodora din „Beția sfântă”, de Paul Everac, Hecate din „Macbeth”, de Shakespeare, Arina din „Io, Mircea Voievod”, de Dan Tarchilă, Preoteasa din „Penthesileea”, de H. von Kleist, Doamna Boeuf din „Rinocerii”, de Eugen Ionesco, Domnișoara Cucu din „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, și atâtea altele.


Ca pedagog, a fost extrem de iubită și admirată de studenții săi, care îi datorează nașterea unei școli de teatru la Constanța, dar și moștenirea unui model de generozitate, erudiție și pasiune pentru scenă.


În volumul său, Dulcea povară”, editat cu sprijinul ZIUA de Constanța, Jean Badea evocă „urmele” pe care actrița le-a lăsat în memoria și în sufletul celor care au cunoscut-o:
 

„A învățat tainele artei teatrale de la maeștri străluciți - Beate Fredanov și Octavian Cotescu - și, după o stagiune la Teatrul din Botoșani, s-a transferat la Constanța, în trupa Dramaticului, căreia i-a rămas fidelă, în ciuda norilor grei de furtună adunați deseori pe cerul acestei așezări artistice. Încă de la primele roluri, s-a făcut remarcată. Iat-o în doamna Tana din Viforul de Delavrancea («cu o prezență scenică aparte, coborâtă parcă din frescele bizantine, a încercat cu inteligență și nuanțare în gest și replică ‚reinterpretarea’ doamnei Tana» - Ileana Colomieț) sau în Sânziana din feeria lui Alecsandri («Sânziana e privită de Diana Cheregi parodic», «suava prințesă, plină de temperament, care înspăimântă pe zmeu și are o evidentă, nerăbdătoare dorință de măritiș» - Cristina Constantiniu).

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!Ca profesor la Facultatea de Teatru a Universității Ovidius, «mama Dia» a reușit să lase «urme» adânci în cugetul și sufletul tinerilor săi elevi. Astăzi, când se odihnește într-o altă lume - i se spune veșnică -, cei care i-au cunoscut și admirat creațiile scenice îi simt lipsa asemenea unei ființe dragi.”

Pentru tot ce a făcut pentru teatrul constănțean și identitatea culturală a acestui spațiu, cotidianul ZIUA de Constanța a omagiat-o pe Diana Cheregi, cu prilejul evenimentului dedicat comunității teatrale din vara anului 2018, intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănțean”. Actrița a fost distinsă, post-mortem, cu medalia Jean Ionescu și placheta Consiliului Județean #Respectteatru.S-a stins din viață pe 2 martie 2013, când încă mai avea multe de dăruit. Cei ce au cunoscut-o, încă o evocă nostalgic, cu iubire și recunoștință.


Citește și:

#citeșteDobrogea In Memoriam Diana Cheregi, la șase ani de la despărțire. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Diana Cheregi

Comentarii
Cele mai recente postari