Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:24 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Să ne unim și să voim”

ro

08 Oct, 2021 00:00 1318 Marime text


 
La 8 octombrie 1897, avea loc la Constanța întrunirea proprietarilor de pământ din Dobrogea, inițiată de Constantin Pariano, fondatorul primelor culturi extinse și primelor ferme de animale,  supranumit și „patriarhul agriculturii dobrogene”.

Într-un apel către agricultorii din provincia transdunăreană, Pariano propune constituirea Societăţii plugarilor şi a economilor de vite din Dobrogea, care să aibă un club şi o publicaţie proprie - totul, în scopul conlucrării, a împărtășirii experienței și a descoperirilor cu privire la „producțiunea vegetală și animală”.
Apelul este publicat, integral, în ziarul "Constanţa", V, nr. 226-227, din 26 octombrie 1897, antologat în volumul  „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“
 
 
„Dupe terminarea memorabilei şedinţe de la 8 Octombrie 1897, proprietarii presenţi au subscris următorul, redijat de d-l Pariano, pe care îl reproducem pentru memoria tuturor:
 
APEL
CATRE PLUGARII ŞI ECONOMII DE VITE DIN DOBROGEA
În starea de lipsă a unei representaţiuni politice, pe care nu ştim de ce ne-o mai refusă acum, când populaţiunea originară au devenit infimă; se poate ca lupta să ne fie grea, isbânda însă va fi sigură, pentru că ea se basează pe activitatea şi energia însăşi a noastră membri înteresaţi în causă; şi pentru că stat şi particulari, şi dânşii câştig a ne ajuta într'o luptă al cărui scop este "micşorarea costului producţiunei şi înlesnirea scurgerei produselor naţionale".

Mijlocul prin care vom putea ajunge la realisarea dorinţelor sus exprimate, este unirea tuturor într'un singur corp şi conlucrea împreună în această direcţiune.
Se ştie că "Unirea face forţa" şi că "Cine voeşte, poate". Ei bine, să ne unim şi să voim.
Să ne unim pentru ca cu autoritatea morală ce o vom dobândi prin această asociere să putem interveni cu succes pe lângă guvern, pentru realisarea înlesnirilor de tot felul de cari astă-zi suntem lipsiţi;

Să ne unim pentru că numai ast-fel ne vom putea cunoaște şi ajuta unii pe alţii.
Să ne unim pentru ca să ne putem lumina unii printr'alţii de experienţa şi descoperirile tuturor, relative la tot ce priveşte cultura şi producţiunea vegetală şi animală.
Să ne unim în sfârşit spre a putea încuraja şi resplăti silinţele şi succesul ori cării perfecţiuni aduse de către unii dintre membrii a acestei interesante şi mari familii de producători.

Începutul spre acestă asociaţiune, deja s'au făcut în seara de 8 Noembrie c. la Constanţa, unde întrunindu-se mai mulţi proprietari aflaţi atunci în oraş, au discutat şi hotărât în principiu constituirea noastră într'o societate care să poarte numele de Societatea plugarilor şi a Economilor de vite din Dobrogea, cu un club şi un jurnal al ei.

Societatea va trebui să apere interesele Plugarilor şi Economilor de vite, şi în special ea va stărui să obţie de la guvern înlesnirile şi sprijinul ce reclamă întreprinderea acestora.

Clubul va sluji ca loc de întâlnire al tuturor membrilor, cari ast-fel îşi vor putea îmbunătăţi raporturile dintre dânşii, şi vor putea face schimbul de idei asupra tuturor chestiunilor care-I interesează, şi vor putea chibzui măsurile de luat în casul când vre-unul dintre membrii ar fi lovit pe nedrept în interesele lui.
Iar prin jurnal se vor încunoştinţa tuturor experienţele făcute de către ori-care membru, în urmărirea unei perfecţiuni ore-care. El ţine în curent pe membrii societăţei de progresele ce se fac zilnic în străinătate în fie-care ramură agricolă, precum şi de mersul preţurilor şi a diferitelor producţiuni; şi în sfârşit printr'ânsul societatea pune în curent pe guvernul central şi pe administraţia locală de feluritele trebuinţi ale cultivatorilor de aci.”
 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu
 
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanta
 
 Citește și:
 #DobrogeaDigitală - „Din suferințele administrative ale dobrogenilor”, de Constantin D.Pariano: „O jeale era la toţi, dar nimeni nu îndrăznea să sufle”
Comentarii
Cele mai recente postari