Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:39 17 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „România și influența balcanică”

ro

28 Sep, 2021 00:00 1094 Marime text
 
Sub titlul „România și influența balcanică”,  ziaristul N. Pantely-Stanciu comentează în ziarul "Ecoul", II, nr. 26, din 28 septembrie 1915, pe marginea raporturilor de forțe între statele balcanice şi interesele lor comune.

El face un apel la conștientizarea necesității păstrării armoniei între România, Bulgaria și Grecia, țări mici care nu ar trebui să se lase dezbinate de marile puteri angrenate în război.  

Textul reprodus mai jos este indexat în volumul Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)
 
 
„Ca fapt important la ordinea zilei este recenta mobilizare a Bulgariei şi Greciei. În toate cercurile se discută cu multe comentarii aceste acţiuni ale statelor Balcanice, iar presa noastră se ocupă cu deosebire numai cu această importantă chestiune. De sigur, faptul petrecut la vecinii noştri îşi are semnificaţia sa deosebită, existând credinţa că mai mult sau mai puţin ar viza în mod indirect interesele noastre, prin influenţa ce o poate avea într-un timp ulterior. Din această cauză, o cât mai mare lumină se cere în privinţa intenţiunilor urmărite de mobilizarea celor două state, în primul rând pentru motivul, de a nu se strica bunele raporturi ce avem cu ele. Justificările Bulgariei şi ale Greciei, au o aparenţă de sinceritate, cănd se pretextează de aceste ţări, că ultimul grad al înarmărei lor, e pur şi simplu o măsură de precauţiune, iar nici de cum cu un scop ostil României.
De bună seamă, această mărturisire nu ne poate de cât bucura, cu atât mai mult, cu cât ea se manifestă într-un timp de grave turburări Europene. Cea mai elementară logică obligă pe aceste trei state mici, de a trăi în armonia cea mai desăvârşită şi cât se poate în legătură de perfectă prietenie. În mod indubitabil deci, trebue să se recunoască de ele adevărul, că astă-zi, mai mult ca ori-când, dacă vor să-şi servească interesele, trebue ca toate să urmeze acela-şi drum, la capătul căruia să poată găsi cu mai multă uşurinţă, îndeplinirea justelor lor revendicări.
Pentru aceasta se cere, ca măsura aşa zisă "de prevedere", ce a dictat mobilizarea Bulgariei şi a Greciei, să se mărginească la purul ei înţeles fără alte tendinţe, ce în aceste timpuri ar putea să le pericliteze chiar propria-le existenţă.
Un antagonism acut al statelor Balcanice, urmărind îndeplinirea unor veleităţi ne-permise şi nejustificate în dauna lor reciprocă cât şi în aceia a altor state vecine, ar aprinde cel mai periculos foc în jurul nostru.
De sigur că acest lucru nu poate fi dorit de către vecinii noştri mobilizaţi, căci ar fi paradoxal să admitem ca dănşii să-şi dorească o stare anarhică, ce în mod sigur i-ar îndepărta de la ocazia favorabilă ce au în timpul de faţă, de a-şi vedea îndeplinite dreptele lor cereri. Şi această ocazie prielnică pierdută astă-zi, într-o epocă de prefaceri, cu greu se va mai întălni pe viitor.
De către Balcanici să se reţină faptul, că tot interesul celor două mari partide în luptă, este de a-i desbina, pentru a le întârzia şi zădărnici pe căt posibil acţiunea de revendicare; de aceia şi cu atăt mai mult, dănşii trebue să fie conduşi în diversele lor manifestări, de un spirit plin de raţiune.”
 
#citeşte mai departe în Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu
 
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: historia.ro
 

Citește și:
#DobrogeaDigitala: „Cu ce s'au ales Dobrogenii?”
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari