Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Jandarmii rurali fac legea. Incident cu lună și felinare

ro

10 Jul, 2020 00:00 2416 Marime text

Ziarul „Dobrogea Jună“, cea mai longevivă publicaţie care a apărut în Constanţa între anii 1904-1944, sub patronajul reputatului jurnalist Constantin N. Sarry, ne prilejuieşte o reconstituire fermecătoare a atmosferei şi preocupărilor din provincia situată între Dunăre și Mare, în prima jumătate a secolului XX.

Un articol din numărul 217, apărut la 23 septembrie 1924, relatează un incident din satul ostrovean Gîrlița, unde jandarmii locului par să facă legea, protejându-i pe unii și oropsindu-i pe alții dintre consăteni. Faptul este povestit cu indignare de autor, într-o limbă română plină de candoare, care ne poartă înapoi în timp, într-o epocă unde abuzurile autorităților, chiar aparent minore, erau aduse fără întârziere la cunoștința publicului, căci „sunt fapte cari nu trebuesc trecute cu vederea”.
 
 
 

„Jandarmii postului fix din satul Gârlița, au ajuns ei să administreze satul și fac orice voesc. Astfel dau în judecată numai pe unii contravenienți, iar pe alții îi favorizează, trecându-i cu vederea.
Ca să precizăm: În serile trecute, un comerciant văzând luna, nu a mai aprins felinarul, cu toate că obișnuia să-l aprindă foarte regulat. Ceilalți comercianți cel puțin nu-l aprinseseră de săptămâni.

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

A doua zi primul comerciant a fost dat judecății, iar ceilalți nu aprind felinarul nici a doua seară. Sunt fapte cari nu trebuesc trecute cu vederea."

 
 
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 217, din 23 septembrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală. https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/categorie/alte-publicatii-6.html

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: captura youtube/Arhiva TVR


Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Măsuri de remediere a „iluzoriei” asistenţe sanitare din judeţul Constanţa

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunţată Episcopiei din Constanţa

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Săcele şi mocanii săi - sursa colonizării „cu noui elemente româneşti a Dobrogei”

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari