Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:45 17 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Premierele de altă dată, pe vremea când teatrele erau luate „cu asalt”...

ro

10 Sep, 2021 00:00 1555 Marime text

 
 
  • În urmă cu 35 de ani, avea loc la Constanța premiera spectacolului pentru copii „Pinocchio” 
În septembrie 1986, avea loc, în sala venerabilului teatru Fantasio, premiera unui musical pentru copii, inspirat de un personaj cunoscut și îndrăgit de cei mici: Pinocchio.

Într-o vreme în care copiii nu erau supuși atâtor tentații, nu aveau calculatoare, tablete sau telefoane, evenimentele culturale din oraș aveau parte de maximă audiență. Un exemplu este spectacolul oferit de „Fantasio” celor mai mici dintre iubitorii de muzică și teatru, la care au participat sute de copii, în urmă cu 35 de ani.

Evenimentul este reflectat de presa constănțeană, iar articolul redat mai jos, semnat de jurnalistul Arcadie Strahilevici, l-am descoperit antologat în monografia  „Fantasio 40”, semnată de regretatul Jean Badea.
 
„Maşinile s-au oprit, stopurile au devenit inutile: din toate cele patru direcţii, la intersecţia bulevardului Republicii cu strada Mihai Viteazul, sute de copii, însoţiţi de părinţi şi cadre didactice, au luat «cu asalt» sala Fantasio.

Explozie de vitalitate şi voioşie, nerăbdare fără margini, curiozitate, toate amplificate de bucuria reîntâlnirii (sau a întâlnirii pentru prima dată) cu teatrul, cu fascinanta lume a scenei. Prilejul: premiera, în acest frumos sfârşit de septembrie, a noului spectacol pentru copii al Teatrului Fantasio, musicalul Pinocchio...

Luminile s-au stins, nimeni nu se mai foieşte în scaun, liniştea s-a lăsat în sală. Minunata poveste a lui Collodi, inspirat transpusă scenic de regizorul Ion Brehnescu, pe frumoasa muzică a compozitorului Aurel Manolache şi în sugestivele decoruri ale scenografului Vasile Jurje, a captat atenţia micilor spectatori, numai «ochi şi urechi» la păţaniile lui Pinocchio, prietenul atâtor şi atâtor generaţii de copii de pretutindeni.

În final, aplauze. Călduroase, minute în şir, pe deplin meritate de talentaţii artişti de la Fantasio, autorii acestui generos dar oferit celor mai mici spectatori ai Constantei, acum, la început de an şcolar.”
 
#citeşte mai departe în „Fantasio 40. Monografie” 
#„Fantasio 40. Monografie”
#Autor Jean Badea
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto : Arhiva ZIUA de Constanța
 
Comentarii
Cele mai recente postari