Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:26 28 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Poezia colindelor dobrogene, din urmă cu un secol

ro

25 Dec, 2020 00:00 5265 Marime text

Colindele românești au fost dintotdeauna bogate şi extrem de variate ca tematică epică, în decursul veacurilor adăugându-se texte aparţinând și altor obiceiuri, ca parte a unui sistem simbolic unitar.

Colindatul rămâne unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă, menite să aducă bucurie și speranță, să alunge relele și să promită belșug și prosperitate.

La români, datina colindatului de Crăciun s-a format odată cu răspândirea creștinismului, fiind expresia credințelor populare transpuse în muzică. Colindele îl înfățișează pe Mântuitor în mai multe ipostaze, însă multe dintre ele au și alte teme în afară de cele religioase.

Iată un colind despre seara nașterii lui Hristos, a cărui origine se pierde în negura timpului, descoperit într-un număr din anul 1926 al revistei Analele Dobrogei , și cules „de Ia Niță Voineagu din comuna Pantelimon, plasa Cogealac, județul Constanța”.
 
„Astă seară-i seară mare,
Ler Doamneler
Seara mare a lui Crăciun,
Când s’a născut Dumnezeu
Mititel și’nfășățel
Și’nfășat în foi de măr.
Iar Jidovii mi-l aflară,
Mi-l aflară, mi-l cătară
Cam prin toate grajdurile,
Cam prin toate vadurile.
Iar Maica Sânta-Mărie,
Ea de veste că mi-a prins,
Fiu’n brațe și-a luat,
Cărărușă-a apucat,
Cărărușa la trei munți...
Urc’un munte, urcă doi;
Când fuse l-al treilea munte,
Puse jos să odihnească
Vestmântul să-și primeniască...
Înapoi când se uita,
Înapoi pe urma ei,
Tare vine Sânt-Ion;
Vine tare și-mi grăește:
- Ia-ți, maică, fiul în brațe
Și haid, maică, mai departe,
Că știu, maică, eu trei râuri
Trei râuri și trei părâuri:
Râu de mir și râu de vin
Și-altu-i d’apă curată.
În cel d’apă să-l scăldăm,
În cel de vin să-l botezăm,
În cel de mir să-l miruim,
Cerului să-l dăruim!”
 
#citeşte mai departe în Analele Dobrogei
#Analele Dobrogei anul 7, 1926


Mai multe numere ale publicaţiei Analele Dobrogei puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: historia.ro


Citește și:
 
#DobrogeaDigitală: Un junimist dobrogean și al său „Cântec de Crăciun“. Versuri din „Analele Dobrogei“

 
Comentarii
Cele mai recente postari