Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Pincus Șapira, bijutierul Casei Regale cu cel mai mare magazin din Constanța anului 1920

ro

20 Jul, 2021 00:00 3060 Marime text
  • Anuarul Presei române și lumii politice 1926-1927 ne prezintă, printre multe altele și portretele personalităților dobrogene care s-au făcut remarcate prin activitatea lor.

Scurta prezentarea lui Pincus Șapira, cel care a ocupat funcția de vicepreședinte a Camerei de Comerț între anii 1920-1923 și furnizor al Casei Regale, este relatată în carte. 
 

„Negustor de frunte, modern în accepţia cea mai înaltă a cuvântului, este proprietarul celui mai mare magazin de bijuterii, ceasornicării şi obiecte de artă din Constanţa. Încă de pe vremea regelui Carol I i s’a acordat titlul de furnizor al Curţii Regale.
A ocupat, în diverse rânduri, demnitatea de consilier comunal şi pe aceea de viceprezident al Camerei de Comerţ. În această din urmă calitate a desfăşurat alături de d. George Oeorgescu ca prezident, o intensă activitate pentru desvoltarea relaţiunilor comerciale între Polonia şi ţara noastră.
Cu prilejul vizitei făcută de către misiunea economică polonă, în ţară ca să studieze posibilităţile creiărei unor zone libere polone, pentru tranzitul mărfurilor, d. Şapira a fost delegat să organizeze vizita polonezilor la Constanţa.
D-sa s’a achitat de această misiune în chipul cel mai desăvârşit punând la dispoziţia membrilor din misiune, un vast material informativ şi o primire entusiastă ce a stârnit admiraţia distinşilor oaspeţi.
A fost decorat de guvernul republicii polone cu ordinul «Vulturul Alb». Posedă decoraţiile «Coroana României» cl. I, şi «Meritul Comercial».“ (sic!)

 
Sursă foto și de documentare: Anuarul Presei române și lumii politice 1926-1927

Citește și:

Personalități dobrogene din anul 1927 - „Se distinge prin calităţi şi însuşiri excepţionale“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari