Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:58 19 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Note de călătorie asupra vechei Callatis”

ro

11 Feb, 2021 00:00 1986 Marime text
O imagine pitorească a Mangalei începutului de veac XX regăsim într-un număr al ziarului „Dobrogea Jună” (X, nr. 21, 17 iunie 1914), antologat în volumul istoricului Stoica Lascu, „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“.

Călătorul autor al impresiilor publicate în cel mai important și mai longeviv ziar dobrogean, face, cu această ocazie, un scurt istoric al vechiului Callatis, precum și o trecere în revistă a evenimentelor și realizărilor administrației locale a timpului.
 
„Mangalia de astăzi este vechiul orăşel grec Callatis, centru comercial pe vremuri mai mare şi mai important decât Tomis - magnifica Constanţa actuală. 
Urmele de zidării, care se descoperă până la adâncimi de şase metri, dovedesc că orăşelul poseda clădiri însemnate şi avea o rază mai întinsă decât astăzi. 
În evul mediu Genovezii construiesc aci un port, pe o întindere de aproape patru chilometri, care serveşte de adăpost digului nostru de acum.
În timpurile actuale
Cu o populaţie de 3.000 suflete, Mangalia, prin situaţia sa geografică, promite a lua în curând o desvoltare mai mare. Rămasă'mai în centru, în urma lărgirei graniţelor Dobrogei, ea începe a fi vizitată de locuitorii Cadrilaterului, care îşi procură toate târguelile de aci. 
De pe urma aceluiaşi fapt şi piaţa cerealelor din localitate se va activa; în consecinţă oborul reclamă o organizare mai serioasă. Cu o climă dulce, atât vara cât şi iarna, înzestrată cu o plajă incomparabil mai frumoasă aceleia din Constanţa, posedând isvoare şi băi de apă sulfuroasă, Mangalia e destinată a deveni o staţie importantă de vilegiatură. De altfel, numărul vizitatorilor săi în sezon e din ce în ce mai mare. 
Pe de altă parte, lacul din apropiere şi cu numele oraşului urmând a fi transformat în port militar, după cum e vorba, - s'au şi făcut studii în această privinţă - Mangalia va căpăta o altă înfăţişare şi însemnătate. 
Edilitare - Vizita M. Sale Regelui 
Administraţia comunei e încredinţată bunului nostru concetăţean Nicolae Roşculeţ, un tânăr avocat, dobrogean de baştină, care - ca să se confirme odată mai mult ceea ce noi susţinem de mult, că Dobrogea atunci va progresa când comunele ei vor încăpea pe mâinile adevăraţilor săi fii - îşi dă toate silinţele ca să dea acestui orăşel un aspect cât mai civilizat. 
Astfel, amicul nostru se ocupă anul acesta cu pavarea a cât mai multor străzi, prevăzându-le cu canaluri de scurgere; va înzestra oraşul cu o şcoală primară şi în curând va pune fondaţiile unei biserici, vrednică de localitate şi de preotul său, tânărul şi meritosul teolog Roşculeţ. 
Comitetul constituit în acest scop a colectat până acum 20.000 lei, sumă la care M.Sa, cu ocazia vizitei ce a făcut oraşului zilele trecute, a binevoit a adăoga însemnata ofrandă de 25.000 lei. 
Cu prilejul acesta, Suveranul S'a interesat de tot ce priveşte oraşul şi a făgăduit să intervină ca vasul ce e orânduit să înceapă în curând curse zilnice între Constanţa şi Balcic, să se oprească şi la Mangalia. 
Nu pot încheia aceste mici note de călătorie asupra vechei Callatis fără a pomeni de grandioasele construcţiuni pe care amicii noştri Coman şi Aldea, doi mari şi buni gospodari, le ridică în localitate, şi care cu îndemnul şi cu înfăţişarea lor nu cu puţin vor contribui la înfrumuseţarea oraşului.”
 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu
 
Dacă, în urmă cu 123 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima .
 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: imagoromaniae.ro
 
Citește și:
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari