Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Maria Lupu Vasilescu, actrița de la Teatrul de Stat Constanța, la aniversare

ro

11 Oct, 2021 00:00 3084 Marime text
 
  • Maria Lupu Vasilescu împlinește astăzi 62 de ani.
Născută la 11 octombrie 1959, în comuna Mihai Bravu din județul Giurgiu, a debutat pe scenă în 1979. A susținut zeci de spectacole pe scena constănțeană, dar a apărut și în emisiuni TV de divertisment sau în filme.

Pe data de 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, ZIUA de Constanţa i-a acordat actriţei Maria Lupu Vasilescu Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.

Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian în volumul „Thalia Ex Ponto - la cumpănă de milenii“, aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, recreează pașii pe care artista i-a făcut încântând publicul de la malul mării prin multiplele sale reprezentații în care și-a pus în valoare calitățile interpretative, dovedindu-se a fi o actriță talentată, dar și o cântăreață și dansatoare.

„Maria Lupu a devenit actriță a Teatrului de Păpuși Constanța în urma unui concurs, în anul 1979. Până atunci, jucase în spectacole de teatru de amatori, pregătite de actorul Emil Sassu de la Teatrul Dramatic Constanța. Mai târziu, a urmat cursuri de mânuire la CSPC din Ministerul Culturii. Înzestrată cu un glas cu calde tonalități, cu prezență scenică, cu sensibilitate, a interpretat roluri diverse, compoziții, roluri pe viu, roluri principale în spectacolele Ursulețul Winnie Pooh, Varietăți, Inimă rece, Sperietoare de pițigoi“.
 
De la Teatrul de Păpuși, la Teatrul „Fantasio“. În cartea lui Jean Badea Fantasio 40“, pe care o găsiţi integral, în varianta digitalizată, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa găsiți mai multe informații despre trecerea pe care artista a făcut-o.

„A păşit în Teatrul de Revistă după 17 ani de păpuşărie. Cei neavizaţi pot fi neîncrezători în acest «trecut» artistic, dar oamenii de teatru ştiu că «păpuşăria» nu este doar cea mai veche artă interpretativă, ci şi una dintre cele mai dificile. Din cel puţin două motive: pentru complexitatea demersului artistic, chiar dacă se consumă în spatele paravanului, şi pentru sinceritatea exprimării, care este o condiţie sine qua non a profesiunii. Copiii acceptă orice convenţie artistică, uneori mai uşor decât adulţii, dar resping categoric falsul şi impostura.

Maria Lupu a avut ca dascăli ai scenei pe Ştefan Lenkisch şi Claudiu Cristescu, doi dintre cei mai cunoscuţi animatori ai artei păpuşăreşti din ţara noastră.

Între 1978- 990 a fost angajata teatrului de păpuşi din Constanţa, unde a fost distribuită în majoritatea spectacolelor realizate de Cristian Pepino. Din 1990, s-a transferat la Fantasio, la sugestia unui fost îndrumător artistic şi coleg la păpuşi, Vasile Hariton. A apărut în multe premiere, a acumulat experienţă în noul gen de artă teatrală şi «explozia» s-a produs la Festivalul teatrelor de revistă, ediţia 1994, când - împreună cu Mirela Pană - a obţinut premiul Zizi Şerban, pentru cea mai bună interpretare feminină. Sceneta lor - Pygmalion de Tudor Popescu, întregită de Gigi Rădulescu cu texte şi muzică - a fost unul din momentele de vârf ale revistei Dragostea şi ... tranziţia”.
 
 
Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu și-au aniversat nunta de argint pe scena care i-a unit


 
Pe 11 octombrie 2019, pe scena Teatrului de Stat Constanța, înainte de repetițiile pentru piesa ce urma a fi jucată, s-au așezat cei doi actori, Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu, împreună cu nașii de la nuntă și cu preotul.

După 25 de ani de căsătorie, într-o seară de vineri, pe scena care i-a unit, cei doi actori își reînoiau jurămintele în fața colegilor, prietenilor și familiei. La final, în foaier, actrița a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța ce simte față de omul cu care își împarte viața.

„Este tot ce mi-am dorit. Mi-am dorit o familie, iar alături de el am reușit s-o am. Este viața mea, este sufletul meu pereche. Avem atât de multe amintiri... Acum vrem să le înnoim. Suntem de curând bunici. În această căsnicie fiecare a venit cu copilul lui, el cu un băiat, eu cu o fată. Băiatul ne-a făcut deja bunici, fata ne va face la anul. Așadar, începem să adunăm alte amintiri. Nu vrem să le uităm pe cele vechi, dar promit că nunta de aur o voi face tot pe scenă și nu mă las până nu împlinesc promisiunea. Voi avea 85 de ani, așa că nu voi fi foarte bătrână”, Maria Lupu Vasilescu.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Eveniment inedit pe scena Teatrului de Stat! Preşedintele CJC, naş de cununie
 
#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Maria Lupu Vasilescu (galerie foto)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari