Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:46 18 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Jean Constantin nu şi-a pierdut niciodată vigoarea artistică şi harul seducţiei scenice”

ro

21 Aug, 2020 00:00 3199 Marime text

Astăzi se împlinesc 93 de ani de la nașterea regretatului Jean Constantin, cel mai proeminent actor constănțean din toate timpurile, cu apariții în peste 60 de filme, colaborări cu regizori de prestigiu și sute de spectacole pe scene din întreaga lume.
 
Pe numele său real Constantin Cornel Jean, cel care urma să devină maestrul comediei românești s-a născut la Techirghiol, la 21 august 1927, și a fost până la 30 ani actor amator, până când, în 1957, a fost angajat la secția de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanța.
 
A devenit celebru în anii '70, când l-a întruchipat cu vervă pe Fănică Patraulea, în seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Iurie Darie și marele Toma Caragiu, născut în aceeași zi cu Jean Constantin și care ar fi împlinit astăzi 95 de ani. 

Fostul secretar literar Jean Badea, care l-a cunoscut pe actor și i-a apreciat talentul și pasiunea pe care o punea în oricare rol, oricât de neînsemnat, i-a dedicat acestui memorabil „antistar” o monografie ilustrată, intitulată „Omul care aduce… hazul”, volum ce poate fi parcurs integral în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța. 
 
Iată ce spunea autorul despre incursiunile actorului prin lume, în mijlocul comunităților românești de pe toate continentele:„După 1990, a răspuns invitaţiilor trimise de comunităţi româneşti din oraşe ale Austriei, Germaniei, Frantei, Israelului sau S .U .A., în fața cărora - împreună cu alți artişti (Maria Dragomiroiu, Dem Rădulescu, Ştefan Hruşcă, Mădălina Manole, Gioni Dimitriu ş.a.) - a prezentat show-uri de mare atracţie. În toamna anului 1999, spre sfârşitul lunii octombrie, la Zilele României de la Chicago, a fost cooptat pe Arca Marinei,  o emisiune de divertisment a Televiziunii Naționale România, implicată direct în programul artistic al manifestărilor. Din reportajul de televiziune, difuzat la întoarcerea în ţară, s-a observat buna primire pe care i-au făcut-o lui Jean românii stabiliți în acel ținut.
În februarie-martie 2000, într-un lung turneu, de cinci săptămâni, în mari oraşe din Austria, Germania, Franța, cu acelaşi colectiv (mai puţin Hruşcă) şi în aprilie 2000, în Suedia, împreună cu Gioni Dimitriu şi Dan Spătaru, a recoltat încă o «producție» record de aplauze şi felicitări din partea colectivităţilor româneşti din aceste tări. Să nu se fi întâmplat asta, ar fi fost inexplicabil din cel puțin două motive: în ciuda trecerii anilor, Jean Constantin nu şi-a pierdut vigoarea artistică şi harul seducţiei scenice; apoi, faima sa, amintirea duioasă a bucătarului osmanlâu de pe corabia Speranţa sau a  negustorului fustangiu Tache Măslineanu fuseseră ambalate cu afecţiune în bagajul sentimental al oricărui român ce intra, încrezător şi timorat în acelaşi timp, într-o lungă şi incertă emigrație ...
Ce balsam mai mângâietor pentru alinarea aleanului de «grai şi plai» decât un cântec şi o glumă spusă pe româneşte de un artist de acasă...”
 
La 23 decembrie 1999, lui Jean Constantin i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Constanței, conferit de Consiliul Municipal Constanța, iar modernul Centru Cultural din oraș poartă, în semn de omagiu, numele celui mai popular artist al urbei de la Marea Neagră.
 
Jean Constantin s-a stins din viață la 26 mai 2010, la vârstă de 82 de ani, rămânând însă o legendă a comediei românești.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Mai multe fotografii cu Jean Constantin puteți descoperi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, în secțiunea dedicată artistului.
 

Citește și:

#citeșteDobrogea – „Omul care aduce... hazul”, Jean Badea: Un deceniu de la dispariția unuia din marii actori constănțeni ai neamului românesc – Jean Constantin (galerie foto + video)


Comemorare Astăzi, Maestrul Jean Constantin ar fi împlinit 90 de ani (galerie foto+video)

In memoriam. Manifestări dedicate memoriei maestrului Jean Constantin la Constanţa
 

Comentarii
Cele mai recente postari