Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Ioan N. Roman este şi astăzi prezent, pentru cei care au ochi să vadă încă neîmplinit, golul ce el a lăsat în urmă-i”

ro

14 Jul, 2021 00:00 2070 Marime text

Într-un articol intitulat „Pomenirea lui I.N.Roman”, numărul 117 al ziarului „Dobrogea Jună”, din 14 iulie 1939, inserează un articol comemorativ dedicat unui mare român şi patriot, care a slujit timp de o jumătate de veac, cauzele şi interesele dobrogenilor.

La șapte ani de la trecerea sa în neființă, pe 12 iulie 1931, I.N.Roman este evocat cu nostalgie și căldură, aducându-se în discuție strălucitele sale realizări ca jurist, gazetar sau scriitor.

Materialul este indexat în volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.
 
 
„Au trecut, iată, şapte ani încheiaţi, din ziua în care Ioan N. Roman, cel care a strălucit pe cerul spiritualităţii dobrogene, asemenea unui luceafăr, a coborât în mormânt. Constănţenii s-au grăbit să-şi facă datoria de a-i ridica un bust şi bine au făcut, pentru că, asemenea oameni, nu răsar în fiecare ceas, în fiecare an, nici chiar în fiecare generaţie. Ce-a fost, dar ce n-a fost Ioan N. Roman! Jurist, a înălţat pledoaria la culmi de cugetare rareori atinse. Gazetar, a mânuit condeiul cu toată virtuozitatea maestrului. Poet, versul lui e poezia însăşi. Scriitor, e talent, cugetare adâncă, simţire, cultură. Ioan N. Roman a plecat din lumea aceasta, lăsând în urma-i un mare gol. La moartea lui ne consolăm gândindu-ne că generaţiile pe care le-a văzut, ridicându-se, cărora le-a arătat şi pentru care va fi tăiat drumuri, vor da oameni care să împlinească acest gol. N-a fost însă aşa. N-a fost pentru că personalităţile de talia lui nu se pot înlocui întrutotul, pentru că Ioan. N. Roman a fost prea mare, prea multilateral. Ioan N. Roman este şi astăzi prezent, dacă nu pentru toţi, cel puţin pentru cei care au ochi să vadă încă neîmplinit, golul ce el a lăsat în urmă-i. Gol pentru cei ce ştiu să vadă. Pentru aceştia mulţi din urmă, care, toţi se numără, vai, între cărturari, am scris acestea, fiindcă ei au strălucit prin lipsă la pomenirea de Duminică al lui I. N. Roman. Şi am scris şi pentru dreptatea unui om care, între noi fiind, puţini l-au preţuit, pentru ca, astăzi, cel puţin, preţuirea lui să fie întreagă.”
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:

#DobrogeaDigitală: „Există în ţara asta două feluri de dreptăţi - una pentru cei mici şi alta pentru cei mari”

#Dobrogea Digitală: „Lumea e aşa cum este şi ca dânsa suntem noi!”
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari