Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:59 09 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală In memoriam Nicolae Gostar, arheolog și istoric român

ro

23 Oct, 2021 00:00 1952 Marime text

 
  • Nicolae Gostar a fost un arheolog și istoric român. Astăzi se împlinesc 43 de ani de când s-a stins din viață. 
Nicolae Gostar s-a născut pe 2 martie 1922, la Deva și s-a stins din viață pe 23 octombrie 1978, la Constanța. În urmă cu 43 de ani, conferențiarul universitar doctor Nicolae Gostar era unul dintre invitații de seamă la Sesiunea științifică a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, programată între 23 și 25 octombrie. Urma să-și prezinte lucrarea „Dacorum fratrum in insciptia lui Tib. Plautius Silvanus Aelianus (ClL, XIX, 3608= ILS, 986)“, așteptată cu mare dinteres din partea publicului cunoscător.

Din cauza neașteptatului său deces, la doar 56 de ani, în chiar dimineața zilei de 23 octombrie, comunicarea a fost prezentată de V. Lica.
Iată un paragraf din volumul „Noi monumente epigrafice din Scythia Minor“, semnat de A. Aricescu, V. Barbu, Gh. Poenaru-Bordea, A. Rădulescu și N. Gostar, al cărui autor este arheologul Gostar.

„Monumente epigrafice inedite din lapidariul Muzeului Regional de Arheologie Dobrogea, de Nicolae Gostar

Din bogatul material epigrafic inedit aflat în lapidariul muzeului din Constanța şi din Mangalia, mi-au fost încredințate pentru publicare câteva inscripții dintre care unele prezintă un interes deosebit. Am împărțit aceste monumente în trei categorii: inscripții cu caracter public, inscripții cu caracter religios și inscripții funerare.


Deși inscripția este extrem de mutilată, totuşi de la început ne putem da seama că textul este identic cu cel al unei inscripții în limba latină și cu al alteia în limba greacă, ambele găsite tot la Callatis.

Inscripția nu se leagă de fragmentul deja publicat, deci este o inscripție aparte conținând însă acelaşi text. Din text putem deduce că monumentul este de fapt o horothesia a calatienilor, scrisă în mai multe exemplare în limbile greacă şi latină; până acum se cunosc trei fragmente, unul în limba greacă şi două în limba latină.

În rândul 3 al textului grecesc se poate citi απο Καλλατιδος, ceea ce dovedește că prin această hotărnicie se fixa teritoriul Callatis.
Inv. 1445 (Muzeul din Constanța).

Fig. 2 Titulus honorarius în limba greacă, descoperit la Mangalia în condiții necunoscute. Lipsește cam jumătate din partea stângă și sfârşitul. Dimensiunile 0,48 x 0,33 X 0,15 m. Scrierea este îngrijită, cu litere clare, înalte de 5 cm în r. 1, iar în rest de 4 cm.
Dedicația este pusă în cinstea lui T. Pomponius Proculus Vitrasius Pollio, guvernatorul Moesiei Inferior în anul 157, probabil de către oraşul Callatis. T. Vitrasius Pollio, în afară de Callatis, a mai fost onorat la Odessos , Dionysopolis şi Histria.


 

Sursa foto: „Noi monumente epigrafice din Scythia Minor“
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Citește și:

La doar 56 de ani, istoricul Nicolae Gostar s-a stins din viață în prima zi a sesiunii științifice PONTICA
 
#DobrogeaDigitală: Nicolae Gostar, arheologul ardelean îndrăgostit de Dobrogea
 

 
 
Comentarii