Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:22 01 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „În loc să li se împuie capetele, li se uşurează sufletele”

ro

18 Nov, 2021 00:00 1420 Marime text
  • În luna noiembrie a anului 1943, era inaugurată la Constanța Biblioteca și Pinacoteca municipală
 
Tot într-un noiembrie, în anul 1933, în casa lui Ioan N. Roman din strada Carol nr. 115, se deschidea prima bibliotecă municipală în orașul de la malul mării, alcătuită mai cu seamă din cărțile de drept ale ilustrului jurist și fost primar al orașului, din opera sa literară și politică, precum și din colecțiile unor reviste culturale. (De altfel, ca recunoaștere a contribuției sale la înființarea primei biblioteci publice din Constanța, actuala Bibliotecă Judeţeană, cea mai mare din regiunea de sud-est a țării, poartă numele lui I.N.Roman, începând cu 23 noiembrie 2003). Din păcate, clădirea din strada Carol este bombardată și distrusă în timpul războiului, iar pinacoteca și ce a mai rămas din bibliotecă sunt mutate la Cazino și la Școala de Băieți nr. 2.
În timpul mandatului de primar al lui Nicolae Oprescu, biblioteca va fi reorganizată în aripa stângă a Primăriei, având secția de împrumut la domiciliu, sala de lectură și depozitul general.Iată un articol publicat, în ziarul „Dobrogea Jună” (39, nr. 80, din 11 noiembrie 1943), în care Constantin Sarry laudă inițiativa primarului și speră în ridicarea viitoare a unui Palat al Culturii, care să adăpostească Biblioteca și Pinacoteca municipiului Constanța.
Materialul este antologat în volumul  „Dobrogea Jună. Caleidoscop”.
 
 
„În timp ce strategii cafenelelor şi mareşalii mahalalelor, în mişcări prefăcute şi în culori cât mai întunecate, expun zilnic, faţă de gură-cască dispuşi să-i asculte şi să-i creadă, situaţia militară şi otrăvesc sufletele populaţiei, D. Colonel Oprescu, primarul Constanţei, deschide larg uşile bibliotecei şi pinacotecei municipale.
Aşezământul acesta, deşi rânduit în pripă şi lipsurile vremurilor grele ce străbatem, se înfăţişează totuşi în condiţiuni minunat de potrivite scopului: El vine apoi să alcătuiască - cum foarte bine a definit d. primar - un sigur refugiu pentru sufletele cetăţenilor şi să răspundă unei vechi nevoi şi dorinţe a acestora.
Unim şi noi urările noastre cu acelea ale d-lui Colonel Oprescu, ca, într-un viitor cât mai apropiat, Metropola Dobrogei să-şi vadă Palatul Cultural ce de mult îl aşteaptă şi-i se cade - palat în care biblioteca şi pinacoteca să-şi aibă locul ce-l merită.

Până atunci, pe lângă tineretul şcolar, care, socotim, nu are nevoe de imboldul nostru, clienţii luminaţi ai cafenelelor sunt poftiţi să-şi petreacă ceasurile în acest aşezământ, unde în loc să li se împuie capetele, li se uşurează sufletele.”
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Citește și:
#citeșteDobrogea Inaugurarea primei biblioteci din Dobrogea, pusă la dispoziția cetățenilor „cari vor dori a se lumina”
 
Comentarii
Cele mai recente postari