Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Gheorghe Tănăsescu - un dascăl dobrogean, model de pasiune și dedicare pentru nobila sa meserie

ro

22 Feb, 2022 00:00 3047 Marime text


* O evocare impresionantă a unui dascăl dobrogean cu har, făcută de fostul său elev, Constantin N.Sarry
 
 
Un „prinos suprem pentru fostul meu dascăl” publică jurnalistul Constantin N.Sarry, în „Dobrogea Jună”, an XXVI, Nr. 34, din 22 februarie 1930.
 
Este vorba de o evocare impresionantă a marelui profesor constănțean din perioada interbelică, Gheorghe Tănăsescu. El a rămas viu în conștiința foștilor săi elevi, pentru atașamentul său față de școală și față de elevii săi dragi, dăinuind peste timp ca o efigie a vocației de dascăl dedicat, până la sfârșit, misiunii sale de apostolat.El a refuzat măriri și demnități, doar pentru a rămâne în mijlocul învățăceilor lui, pentru a-și face meseria cu drag și modestie, transmițând mai multor generații dragostea de carte și de cunoaștere.

Articolul este antologat în volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop”.
 
„La Focşani, unde se retrăsese călcându-şi pe suflet - într-o căscioară aşa cum a fost toată viaţa - cu regretul, sunt sigur, de a fi în ultimele lui clipe atât de departe de aceia, pe care i-a iubit şi l-au iubit, - s-a stins din viaţă unul din cei d-întâi şi cel mai meritos din dascălii Dobrogei.

Numai concetăţenii, cari au cunoscut începuturile vieţii şi culturei naţionale în această provincie vor putea măsura proporţiile personalităţii lui Gheorghe Tănăsescu. Ceea ce a caracterizat distinsa figură a scumpului dispărut, n-a fost atât cultura lui deosebită (bacalaureatul în 1889, face studii speciale de istorie universală şi de limba latină, pe care ajunge să o posede la perfecţiune, îşi ia licenţa în drept pe la 1900), nici inteligenţa lui sclipitoare şi nici bunătatea lui îngerească, ci dragostea lui statornică, care mergea până la cult, pentru catedră şi şcoală.

E locul şi timpul să relatez în această privinţă o amintire, pe care toată lumea va şti să o aprecieze: Venise Federaţia Naţională la putere. Conducerea locală din care făceau parte, mă delegase să ofer primariatul Constanţei lui Gheorghe Tănăsescu. L-am găsit în clasă, dând ore suplimentare de limbă şi conversaţie franceză micilor lui şcolari şi cu toată stăruinţa am căutat să-l determin a primi această demnitate. Care credeţi, că i-a fost răspunsul?

- Nu mă luaţi, Costică, dela şcoală, să las eu copiii ăştia, atât de dragi şi de curaţi şi să mă vâr în mocirla politică? ...

Între alţii, domnul Vasile Lepădatu şi Ghiţă Popescu, cu care conlucrau atunci, îşi vor amintind de sigur de această întâmplare.

Cu asemenea concepţii, cu un atare suflet, cu aptitudini ca acelea ce nimenea nu le-ar putea contesta, oricine îşi va da seama ce a însemnat pentru cultură şi şcoală românească din Dobrogea, acest neclintit şi fanatic apostol de patru zeci de ani. Patruzeci de generaţii de cetăţeni, care azi simţim cât vorbim de româneşte, stăm martori şi chezaşi în această privinţă.

Dar Gheorghe Tănăsescu a murit. Nici un elogiu nu-l mai poate mişca, după cum nici un medicament nu i-a putut prelungi viaţa atât de chinuită în ultima vreme şi dacă scriu aceste rânduri, prinos suprem pentru fostul meu dascăl, n-o fac nici pentru memoria lui şi nici pentru conştiinţa mea. Scriu aceste rânduri pentru toţi colegii lui din această parte de ţară, faţă de cari invoc figura marelui dispărut, ca o icoană şi ca o pildă, ce n-ar trebui să dispară nici o clipă din ochii şi nici din sufletele lor.”
 

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto (rol ilustrativ) : arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:
 Constanţa de odinioară Idealul primarilor de altădată - şcolile să fie „templu al culturii naţionale şi o podoabă a oraşului“ (galerie foto)

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari