Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:30 22 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală- Fără Dobrogea, „România ar fi ciungă”

ro

24 Nov, 2021 00:00 1194 Marime text
 
  • Un text semnat de Constantin Brătescu, geograf, pedagog și scriitor român, care aduce un omagiu Dobrogei, ca „plămân al României”

Compendiul de texte „Dobrogea românească”, alcătuit de Elsa și G.Dimitriu Serea, adună laolaltă contribuții importante ale unor nume sonore din cultura românească a primei jumătăți de secol XX, manifestate în cadrul colocviului „Dobrogea, Ţara Soarelui Răsare”, organizat de autori, la Fundația Carol I.
 


Amplu tablou al istoriei și arheologiei acestui pământ, volumul este un imn adus tărâmului dintre ape și cer, frumuseții tainice, misterului și unicității sale. 
 
Fragmentul din care cităm mai jos a fost extras din textul profesorului Constantin Brătescu, socotit drept „geograful Dobrogei”, care vede această provincie ca pe un spațiu esențial, fără de care țara ar fi „ciungă”:
„Pentru statul român, Dobrogea este un spaţiu vital în cel mai imperios şi cinstit înţeles al cuvântului. Pentru aceea s'a împărtăsit ea de calificativul de «plămân al României» şi i s' a recunoscut, alături de hinterlandul transilvănean, rolul unuia din cei doi poli antropogeografiei de cari depinde existenţa unui stat carpatic viabil în această parte a Europei. «Fără hinterlandul muntos și fără fațada maritimă, orice formație politică la Dunărea de jos e ciungă!" (S. Mehedinţi). Am ieşit la mare din necesitatea de a trăi şi a nu ne sufoca într'un rol subaltern de satelit.

Dar această ieșire la mare se întemeiază nu numai pe necesităţi antropogeografice şi geopolitice, ci şi pe realităţi, care constitue drepturi pozitive, ce nu se pot nega, întrucât atâtea mărturii pledează pentru ele. Când am luat noi Dobrogea veche dela Turci la 1878, provincia aceasta, este drept, avea o majoritate relativă musulmană; dintre creştini însă, Românii stăteau pe planul întâi, şi ca vechime, şi ca număr, şi ca aşezare în zona marelui fluviu. Toponimia ţării, pe lângă statisticile ce se pot urmări mai ales dela 1828 încoace, mărturiseşte şi ea aceasta.”
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea românească
#„Dobrogea românească”
#Autori Elsa și G.Dimitriu Serea
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 

Citește și:   #DobrogeaDigitală: „Măreaţă este această zi pentru tot neamul românesc”

 
Comentarii
Cele mai recente postari