Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:31 28 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Fantasio 40” Primul secretar literar al Teatrului de revistă „Fantasio” – „De la actul politic până la «oful» cotidian al cetăţeanului”

ro

15 Sep, 2020 00:00 1921 Marime text
Pe 15 septembrie 1927 se năștea Romeo Profit,  cel care a fost primul secretar literar al Teatrului de Stat, între anii 1956-1969, dar și unul dintre cei mai reprezentativi artiști tomitani.
A ocupat funcția de director al Teatrului de Păpuși (1979-1986), fiind considerat mai apoi de colegul său de breaslă, Jean Badea, drept „eminența cenușie” a directorilor ce i-au urmat. 
În luna ianuarie a anului 2002 avea să se stingă din viață, la vârsta de 75 ani.
Pentru întreaga sa activitate, la evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de cotidianul ZIUA de Constanța în iunie 2018, nepoata sa, Magda Volanciu, a primit, în memoria celui care a fost Romeo Profit, distincțiile oferite de organizator, dar și de Consiliul Județean Constanța și Primăria Constanța.
 
Astăzi, când se împlinesc 93 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți oameni de teatru de la malul mării, vă oferim din cartea „Fantasio 40” scrisă de regretatul Jean Badea, un fragment din caietul program al spectacolului „Navigatorii revistei”, în care Romeo Profit consemna: „Sunt zeci şi zeci de ani de când Teatrul de revistă, împletind realitatea cu fantezia, cuvântul cu melodia, gluma cu satira, lirismul cu voioşia, ne redă în ambianţa luminilor şi culorilor crâmpeie din viaţa de fiecare zi, într-o modalitate artistică de cea mai largă accesibilitate.
Atent la semnificaţia momentului, dar şi aproape de faptul divers, teatrul acesta încearcă să adune în fiecare spectacol ce e bun de ce e rău, să nu precupeţească laudele pentru ceea ce merită să fie lăudat, dar nici să pregete biciuirea neiertătoare a năravurilor ce-şi găsesc loc pe ici sau pe
colo.
 

DESCARCĂ VOLUMUL INTEGRAL ÎN FORMAT PDF

 
De la actul politic până la «oful» cotidian al cetăţeanului, spectacolul de revistă surprinde şi avântul marilor înfăptuiri, şi ceea ce ne mai stăvileşte drumul spre înălţimi, şi frământările intime; cântă Patria cu frumuseţile ei neasemuite, munca plină de elan a oamenilor, tinereţea şi dragostea. ( ... )
Caracterul efemer al spectacolului nu trece pe lângă noi fără să lase urme. De aceea ne este şi drag şi îi simţim şi nevoia. În felul acesta am cunoscut teatrul de revistă în ţara noastră. Și tot în felul acesta înţelege să-şi desfăşoare activitatea şi colectivul ce slujeşte acestui gen în teatrul nostru”.
 
„Navigatorii Revistei”, premiera 14 aprilie 1967 - revistă de Mihai Maximilian şi Gelu Manolache; muzica de Radu Şerban, Vasile Veselovski şi Aurel Manolache; Scenografia: Nicolae Lebas şi Dan Sachelarie; coregrafia: Ion Alexe (asistenţi: Tiberiu Iacob şi Iuliu Filip); conducerea muzicală: Aurel Manolache; regia artistică: Valeriu Lazarov
Distribuţia (în ordinea intrării în scenă): Gelu Manolache, Jean Constantin, Justin Beizadea, Georgeta Chiriţă, Fritz Braun, Niki Dumitrescu, Valy Manolache, Niky Topilescu, Mariana Cerconi, Sarina Braun, Trio Do-Re-Mi, Viţa Ionescu, Ilona Moţica.
 
#citește mai departe în volumul „Fantasio 40
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
 
Citește și:
 
Comentarii
Cele mai recente postari