Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Sentința

ro

01 Dec, 2021 00:00 3926 Marime text

 
  • Marian Moșneagu (n. 29 iunie 1961, Boroaia, Suceava, România) este un istoric român, specializat în istorie navală. A desfășurat și desfășoară o activitate publicistică intensă, focusat în general pe teme ale istoriei contemporane, cu precădere pe cele care privesc marina română. 

Volumul de faţă este dedicat amiralilor şi ofiţerilor de marină români angrenaţi în rezistenţa anticomunistă şi se constituie într-o încercare de rememorare a represaliilor şi a umilinţelor la care au fost supuşi, ei şi familiile lor, în timpul anchetelor şi a detenţiei, precum şi a tributului plătit pentru îndârjirea şi tenacitatea cu care s-au opus regimului totalitar instaurat în România după 1947.

Lucrarea pune în balanţă, cu argumentele veridice ale informaţiei arhivistice, strategia de impunere samavolnică a noii ideologii a dictaturii proletariatului cu abordarea brutală şi demoralizatoare a acţiunii de restructurare a organismului militar românesc, într-o perioadă de tranziţie de la instituţia tradiţională la armata populară, tranziţie dirijată şi controlată de consilerii sovietici şi ulterior de Partidul Comunist Român, prin Direcţia Superioară Politică a Armatei (D.S.P.A.) şi locţiitorii politici ai comandanţilor de la toate eşaloanele. În marea lor majoritate, mărturiile documentare provin din Arhivele C.N.S.A.S., fondul „P” („Penal”), excepţie făcând cele din Arhiva S.R.I., respectiv din Arhivele Militare Române.ă“, de Marian Moșneagu.
 


Sentința

Pe 16 august 1948 se întocmea procesul-verbal privind audierea persoanelor care începând din vara anului 1945 au colaborat și participat la constituirea unei organizaţii subversive de tip fascist, politică și paramilitară, cu scopul de a provoca răsturnarea regimului democratic al ţării.
 
„Făcut astăzi 16 august 1948, în Bucureşti.

Noi, Mateescu Emil, comisar ajutor în Direcţiunea Generală a Siguranţei Statului, Brigada Mobilă;

In baza delegaţiei dată nouă de domnul inspector general, şef al Brigăzii Mobile, de a cerceta pe numiţii: Antonescu Gheorghe, Mircea lonescu, Grozdea Dimitrie, Teodorescu Anibal, Bădărău Alexandru, Toma Matei, Eftimie Ştefan, Condeescu Dumitru, Mihalache Ion, Buruiană Ştefan, Drimba Gheorghe, Anton Marin şi alţii jos menţionaţi, care, începând din vara anului 1945, au colaborat şi participat la constituirea unei organizaţiuni subversive de tip fascist, politică şi paramilitară, cu scopul ca prin mijloace violente şi acţiuni teroriste, printr-o acţiune intensă de înarmare a membrilor, să provoace răsturnarea regimului democratic al ţării.

Pentru realizarea scopului, comitetul acestei organizaţiuni compus din Bujoiu loan, Gheorghiu Dimitrie, Macellariu Horia şi Antonescu Gheorghe, constituiţi într-un aşa zis „Comitet de conducere şi coordonare a organizaţiilor subversive”, având la dispoziţiunea lor controlul mai multor mari întreprinderi, la care au creat fonduri secrete, provenite din speculaţiuni la bursa neagră, au subvenţionat atât activitatea subversivă a partidelor anti-democratice Naţional-Ţărănesc şi Liberal, cât şi acţiunea unor grupări subversive, reprezentate în comitet, prin conducătorii lor, Bontilă Gheorghe, Mânu Gheorghe şi alţii, astăzi data de mai sus, încheind cercetările, am stabilit cele ce urmează:

1. Antonescu Gheorghe, născut la 29 iunie 1898 în corn. Căzăneşti, jud. Ialomiţa, fiul lui Gheorghe şi Aurelia, căsătorit cu Maria, are trei copii, de profesiune inginer, serv. militar satisfăcut ca ofiţer de rezervă, domiciliat în Bucureşti, Şos. Kiseleff nr. 13.

A participat, iniţiat şi contribuit împreună cu Bujoiu loan, Gheorghiu Dimitrie şi Macellariu Horia la constituirea unei vaste organizaţiuni subversive, în care acest grup a avut ulterior conducerea şi coordonarea grupărilor subversive ai căror şefi făceau parte din conducere.

Cei de mai sus s-au constituit în comitet de conducere şi coordonare a organizaţiunilor subversive, trasând liniile generale de activitate, înarmare şi pregătire în vederea unei acţiuni de răsturnare a regimului şi de a ataca forţele armate ale U.R.S.S. şi ale ţării în momentul când ar fi fost ales de ei.

2. lonescu Mircea, născut la 26 decembrie 1894 în Bucureşti, fiul lui lordache şi Leopoldina, It. în rezervă, fost administrator la Soc. „Lonea” şi preşedinte la Soc. „Lupeni", căsătorit cu Marianne, domiciliat în Bucureşti, str. Maria Rosetti nr. 17.A făcut parte din organizaţie, fiind unul din iniţiatorii grupului de conducere şi coordonare a mişcărilor subversive, fiind consiliat în şedinţele comitetului de conducere asupra sistemului de guvernare preconizat de membrii comitetului.
A luat parte împreună cu ing. Bujoiu, Antonescu, Anibal Teodorescu, Grozdea şi Bontilă, la discuţiunile duse în mai multe şedinţe asupra formării unei grupări şi a nevoii de reformă în viaţa politică prin includerea celor care şedeau în rezervă.

A ţinut şedinţe conspirative în casa sa în cursul lunii noiembrie 1945, la care au participat Horia Macellariu, Marin Anton, ing. Bujoiu, ing. Antonescu, Gheorghe Mânu şi Mircea lonescu, I. Teodorescu şi Grozdea.

în 1946 fiind preşedintele consiliului de administraţie al Soc. „Lupeni”, a susţinut propaganda fostelor Partide Liberal, Ţărănist şi Titel Petrescu, dându-le ajutoare din fondul secret creat la Soc. „Lupeni” şi aflat sub controlul lui.“
 
 
 
 
 
Sursa foto: Elita Marinei Regale Române în Rezistența Anticomunistă“, de Marian Moșneagu
 
Dacă, în urmă cu 123 de ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, printr-o onorantă coincidență, pe 23 noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Depoziţiile prezumtivilor complici

#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul căpitan-comandor Drimba Gheorghe

#DobrogeaDigitală: „Elita marinei regale române în rezistența anticomunistă“, de Marian Moșneagu. Coinculpatul Snaidero Romeo


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari