Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:37 22 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David Dimitrie Sturdza la Constanța

ro

09 Jul, 2020 00:00 1991 Marime text

În toamna anului 1907, Dimitrie A.Sturdza, prim-ministrul României de la acea vreme, făcea o vizită la Constanța „spre a se repauza câteva zile”, ocazie cu care, însoțit de autoritățile locale, analiza lucrările executate în Port și la alte obiective de interes pentru dezvoltarea orașului de la malul mării. Episodul este surprins într-o relatare din ziarul „Dobrogea Jună”, An III, Nr. 12, 20 octombrie 1907, antologat în volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop, întocmit de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David.
 
Eruditul politician liberal, președinte al Academiei Române, cunoscut numismat și deținător a patru mandate de prim-ministru al României între anii 1895-1909, a avut o prestație controversată în timpul ultimei sale guvernări, având orientări xenofobe și participând alături de I.I.C. Brătianu, ministru de interne, și de generalul Alexandru Averescu, ministru de război, la acțiunea de reprimare a Răscoalei țăranilor din 1907.
Este tocmai anul în care petrece patru zile la Constanța, arătându-se impresionat de „giganticele lucrări ce se execută sub direcţiunea şi cu concursul inginerilor exclusiv români.”
 
„Dumineca din urmă, între alţi vizitatori, a sosit în localitate şi d. Dimitrie Sturza, preşedintele consiliului. Cu toate că nu s-a aflat de venirea şefului guvernului de cât în ultimul moment, totuşi o mulţime de cetăţeni, în cap cu d. Cristea Georgescu, preşedinte al comisiunii interimare şi celelalte autorităţi, au eşit întru întâmpinarea eminentului om de Stat care încă odată a reuşit să redea ţării, în condiţiuni excepţionale, liniştea necesară.
D. Preşedinte al consiliului a sosit însoţit de d. Beldiman, ministru plenipotenţiar al României la Berlin şi de d. Vârnav, prefect al judeţului. În după-amiaza Duminecei d-nii Sturza şi Beldiman, au făcut o preumblare pe jos de-a lungul digului portului, distanţă de doi km.
A doua zi distinșii noştri oaspeţi au vizitat, însoţiţi fiind de d. Vârnav, palatul administrativ al justiţiei şi reşedinţa regală. Şeful guvernului, care a venit la Constanţa spre a se repauza câteva zile, n'a pregetat de a se interesa de aproape de lucrările portului, pentru cari Statul a făcut şi face aşa mari jertfe.
 
 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF 

 
Marţi, d-nii Sturza şi Beldiman, însoţiţi de d-nii ingineri Pâslă, Vârnav, comandorul Negru şi alţii au vizitat succesiv şantierul plăcilor de beton armat, pentru construcţia silozurilor, staţiunea petrolului, casa de pompe etc. Suntem siguri că ilustrul om de stat a putut fi fericit, constatând giganticele lucrări ce se execută sub direcţiunea şi cu concursul inginerilor exclusiv români.
Mercuri, cu trenul de 4 d.a. preşedintele consiliului a părăsit localitatea, însoţit de d. Beldiman.”
 
 
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: captura Youtube/arhiva TVR
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Dobrogea în preajma primelor alegeri – „dezinteresare criminală”

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Vizita unui ministru „energic și expeditiv”
 
„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „S-au culcat săteni și s-au sculat orășeni”

 
Comentarii
Cele mai recente postari