Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David „Constanţa merită orice sacrificii pentru a atinge culmile unui oraş de civilizaţie apuseană”

ro

03 Jun, 2020 00:00 2324 Marime text

  • Nicolae Titulescu la Constanța: „Sunt un adorator al mării”
 
În volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop” , alcătuit de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David, regăsim o antologie a celor mai interesante articole publicate în ziarul care a marcat, timp de patru decenii, începuturile presei moderne în provincia românească dintre Dunăre și Mare.

Oglindind cele mai notabile evenimente din viaţa culturală, economică şi politică a orașelor Constanța și Tulcea, „Dobrogea Jună” publică în numărul 104-105, din 16 iunie 1934, un articol privind incursiunea estivală a lui Nicolae Titulescu, ministrul al afacerilor străine, pe plaja din Mamaia.

Din declarațiile marelui diplomat și om politic român, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române, descoperim că Titulescu a fost un mare iubitor al mării și al Constanței, intuind potențialul uriaș al orașului-port:
 
„D. Nicolae Titulescu, ministru de externe, se găseşte de două zile în oraşul nostru, venind să se recreeze pe malul mării.
D-sa a venit la Constanţa Joi seara cu avionul, venind de la Bucureşti întovărăşit de d. Nenişor şi d. Irimescu, subsecretar de stat al aerului. D. Titulescu a călătorit cu avionul „România Mare" pilotat de d-l Lt. Comandor Burduloiu.

Profitând de prezenţa în localitate a d-lui Titulescu, am căutat să avem cu d-sa o convorbire pentru ziarul nostru. L-am găsit pe d. Nenişor pe plaje la Mamaia. Foarte afabil d-sa ne-a prezentat d-lui ministru Titulescu. La întrebările noastre d. Titulescu a binevoit să răspundă cele de mai jos:

«Sunt un adorator al mării şi nicăieri nu mă simt mai bine decât pe plajă în bătaia razelor de soare şi a brizei. Iată pentru ce am ales Constanţa ca loc de recreaţie pentru cele două zile libere pe care le am. De luni de zile doream să stau şi eu liniştit la soare, măcar o zi sau două, dar multiplele ocupaţiuni diplomatice nu mi-au oferit acest răgaz decât acum şi în sfârşit iată-mă aci pe nisipul cald al minunatei plaje dela Mamaia.

 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF

Marea asta frumoasă predispune la meditaţiune şi tocmai mă gândeam că dacă sistemul descentralizării administrative ar fi aplicat într-un înţeles larg al cuvântului, credeţi-mă că aci aş muta departamentul afacerilor străine.

Majestatea şi marţialitatea mărei cât şi seninătatea albastrului ei nesfârşit constituie elemente psihologice de prim ordin pentru zămislirea ideilor mari şi generoase şi deschide în minte porţi largi pentru orizonturi de activitate, iar veşnicul ei zbucium un îndemn la munca neîntreruptă în slujba unui ideal.

Sunt cu atât mai bucuros că am venit la Constanţa al cărei aspect îl găsesc mult schimbat în bine, dovadă monumentala construcţie a pavilionului ridicat aci, cât şi a celorlalte lucrări de edilitate ce s-au înfăptuit în ultimul timp, punând Constanţa pe picior de egalitate cu staţiunile balneare din apus, iar primul port maritim al României în situaţiunea visată de cei ce l-au conceput.

Aceste realizări justifică o largă atenţiune din partea forurilor superioare şi cum au declarat şi d-lui primar al dvs ... Constanţa merită orice sacrificii pentru a atinge culmile unui oraş de civilizaţie apuseană.»

Cu acestea spuse d. ministru Titulescu a încheiat interesantele sale declaraţiuni şi judicioasele sale observaţiuni.”
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto: captura youtube/arhiva TVR
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Vizita unui ministru „energic și expeditiv”
 
„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „S-au culcat săteni și s-au sculat orășeni”
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari