Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:18 21 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Dobrogea este istorie și a făcut istorie”

ro

09 Apr, 2021 00:00 1339 Marime text

Volumul „Dobrogea culturală între Constanța și Balcic” este un compendiu al celor mai spectaculoase obiective de pe teritoriul Dobrogei, alcătuit de specialiști din domenii diverse precum istorie, artă, arhitectură, urbanism, peisagistică.
Cartea poate fi parcursă ca și cum am căuta pe o hartă prețioase indicii pentru descoperirea valorilor uitate ale ținutului transdunărean. Sunt prezentate locuri, fapte și oameni, dar și subiecte sensibile, adesea trecute sub tăcere, din istoria dramatică a provinciei.O entuziastă invitație de a descoperi aceste comori ascunse ale Dobrogei este făcută de Silvia Vrânceanu Nichita, în materialul rezumativ despre acest tărâm care, dincolo de Mare și Deltă, oferă vizitatorului bogății nebănuite de cultură, civilizație, peisaj, istorie și patrimoniu.
 

„Dobrogea este un tărâm care se confundă în mentalul colectiv cu litoralul Mării Negre și Delta Dunării. Un verdict nedrept și superficial stabilit în virtutea standardelor turismului de masă. Altfel, prea puține mai atrag atenția deși dincolo de perdeaua de panouri ori spoturi publicitare, frumuseți pierdute ori uitate așteaptă să fie redescoperite și puse în valoare. Frumuseți miniaturizate pe care parcă s-a așezat praful tot așteptând ca cineva să le spună povestea. Căci Dobrogea este plină de istorii insuficient cunoscute, iar când se scutură de amintiri este cel puțin la fel de în vârstă ca istoria însăși. Și la fel de interesantă. De-a lungul timpului multe civilizații și-au lăsat amprenta pe acest teritoriu ars de soare și bătut de vânturi, contribuind la edificarea unui mozaic atât de specific și divers, cu o strălucire unică, reflectând parcă toată lumea balcanică. Această margine frământată, colțuroasă și uscată de imperiu roman sau bizantin, tupilată chiar sub coturile Dunării, ascunde întreaga bogăție a lumii Balcanilor parcă înadins condensată și păstrată în aceste locuri. Antichitatea o găsim la Tomis, la Histria și Callatis, dar și la Capidava sau Adamclisi. Arhaismul medieval cu ale sale influențe orientale ni se relevă în toată splendoarea lui la Balcic, dar și prin satele tătărăști sau turcești risipite aiurea. Centrul vechi al Constanței stă mărturie deplină a calității arhitecturii deosebite a perioadei regale, de sfârșit de secol XIX-început de secol XX, cu un patrimoniu cultural, multietnic și religios unic în România, iar Dobrici ne înfățișează faldurile ponosit-ruginite ale victoriei comunismului urban de tip sovietic. Ingrediente de nelipsit în orice periplu - cetatea genoveză Enisala sau cea bizantino-bulgară Kaliacra. Multe ruine getice sau tracice peste care s-a depus loessul înăbușitor dobrogean, dar și cimitirele de eroi de la Turtucaia sau Dobrici care ne servesc mereu ca lecție de viață pentru modul în care suntem conduși. Calitate și stil? Elegantele vile ale Henriettei Delavrancea de la Balcic încă mai sunt în picioare așteptând să le fie redată strălucirea. Dor și vis? Băi de soare? Castelul reginei Maria de pe Coasta de Argint sau vila regală de la Mamaia. Primele începuturi industriale în zonă? Moara Chrissoveloni există! Sau de ce nu să alegem o vizită la cramele din renumita podgorie Murfatlar sau pe terasele Dunării, la Ostrov? Vreți și mai mult cosmopolit, mai multe povești romantice? O plimbare prin cimitirul maritim de la Sulina ne dezvăluie povești din vremurile în care aici funcționa Comisia Europeană a Dunării.

Dobrogea este istorie și a făcut istorie. Este ea însăși o țară care merită explorată! Noi am făcut-o, în cadrul proiectului cultural „Revitalizarea patrimoniului cultural românesc din Dobrogea și Cadrilater”, iar lucrarea de față dorește să vă arate doar o parte din bogăția culturală a aceste regiuni. Este un început din ceea ce trebuie să fie o adevărată strategie de promovare turistică a spațiului cultural dobrogean.

Poftiți așadar în Dobrogea și veți pleca de aici cu amintiri de neuitat!”

 
#citește mai departe în Dobrogea culturală între Constanța și Balcic
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Sursa foto: imagoromaniae.ro


Citește și:

#DobrogeaDigitală: „Dobrogea culturală între Constanța și Balcic”, de astăzi, în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța
 
Comentarii
Cele mai recente postari