Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:43 28 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Despre „regionalism” și „Dobrogea dobrogenilor”

ro

29 Sep, 2021 00:00 1307 Marime text

 
La sfârșitul anului 1934, ziarul constănțean „Dobrogea Jună”, care avea să rămână cea mai longevivă publicație apărută în ținutul pontic, împlinea trei decenii de existență – un prilej de evocare a bogatei și valoroasei activități jurnalistice a echipei conduse de Constantin Sarry, mentorul și finanțatorul cotidianului.

În ediția din 29 septembrie 1934 (an XXX, Nr. 177-182), sunt publicate o serie de materiale omagiale, printre care am descoperit și articolul scris de Ioan N.Roman, fostul primar al urbei tomitane, și intitulat „Regionalismul Dobrogei June”.

Este vorba de o pledoarie pentru un „regionalism” legitim şi sănătos, pentru patriotism și promovarea valorilor locale.

Articolul este antologat în volumul „Dobrogea Jună.Caleidoscop”.
 
„S-a adus Dobrogei June imputarea că e regionalistă. Faptul e adevărat şi nu se poate tăgădui. Deviza ei, de altfel, "Dobrogea Dobrogenilor" îl învederează îndeajuns.
Imputarea însă nu o înţeleg. Mă gândesc la cei cari o fac, cu bună credinţă şi nu mi-o pot explica decât admiţând în prealabil că ei iau cuvântul "regionalism" într-o accepţie improprie, confundându-l şi asimilându-l cu "separatismul". În acest caz, imputarea s-ar explica şi "regionalismul" însemnând "dezagregare", "centrifugare" etc., ar fi într-adevăr o ideie periculoasă şi o acţiune criminală. Dar "regionalism", în înţeles propriu, nu însemnează nimic din toate acestea. El implică chiar ideia contrară, de "consolidare", de "cimentare", de "întărire" a statului şi se confundă cu "însuşi patriotismul".
"Regionalism" în sens de "separatism", nu ştiu să fi făcut Dobrogea Jună vreodată. Ştiu numai tot ceea ce ştiu toţi cititorii ei, că directiva acţiunii sale se inspiră din cea mai caldă iubire de ţară şi de neam. Celălalt "regionalism", constând din apărarea intereselor locale dobrogeneşti, Dobrogea Jună l-a făcut şi-l face zilnic în ceea ce constituie însăşi raţiunea sa de a fi, meritul său de căpetenie, mândria sa şi secretul popularităţii sale.
În ce priveşte deviza sa "Dobrogea Dobrogenilor", cei cari n-au interes s-o răstălmăcească înţeleg că ea cuprinde, într-un nominativ şi un dativ, expresiunea energică şi unanimă a locuitorilor din această parte a ţării, că valorile locale să nu fie sacrificate, în hatârul naufragiaţilor politici şi nevoiaşilor de pretutindeni, de ale căror insistenţe, cei de la centru nu ştiu cum să mai scape.
E ceva legitim şi sănătos în această dorinţă. Aş putea spune chiar, ca norma cerută de Dobrogea Jună pentru Dobrogeni, ar trebui să fie generalizată şi aplicată pentru toate provinciile ţării, iar excepţiunile dela ea să fie cu adevărat excepţionale şi absolut justificate.”
 
 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: historia.ro
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală: Lobby pentru un intelectual dobrogean „merituos, dar oropsit”

 
Comentarii
Cele mai recente postari