Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:50 30 11 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Despre Cernavodă - „Edilii oraşului de la 1878 şi pâna în anul 1936“ (VI)

ro

21 Sep, 2023 17:00 1413 Marime text
Nicolae Dănăchescu, Nicolae Dobrescu, C. Simionescu. Sursă foto: „Istoricul orașului Cernavodă”, de Ioan I. Mușat
  • După expunerea primelor patru capitole, continuăm astăzi cu prezentarea celui de-al cincilea capitol, „Starea orașului în trecut și în prezent“.

Prima monografie a localității Cernavodă, potrivit preotului T. Samoilă, este cea a ilustrului Ioan Mușat, „Istoricul orașului Cernavodă“. Structurată pe 14 capitole, volumul ne prezintă detaliat și bine structurat informații prețioase despre Cernavodă.
 
Documentarea lucrării începe în anul 1934, bazându-se şi pe discuţiile purtate cu bătrânii. Din prefață aflăm că în decursul adunării materialelor, Ioan Muşat a întâmpinat numeroase probleme. Preotul Samoilă explică: „greutăţi inerente oricărui debut şi mai ales greutăţile legate de cutezanţa de a merge pe un drum ce nu l-a mai străbătut nimeni. Un studiu monografic al Cernavodei nu s-a mai făcut până acum“.
 
Ioan Muşat precizează: „Am motive să cred că o monografie a oraşului nostru nu se va mai scrie în curând, iar dacă astăzi procurarea unei fotografii nu e cu putinţă, cu atât mai mult în viitor“. Probleme apar şi din punct de vedere financiar, după cum mărturiseşte autorul. Era nevoie de „peste 30 000 lei“ pentru tipărire. Iniţial, autorităţile locale nu au achiesat la finanţarea apariţiei acestei cărţi, dar schimbarea primarului, în persoana căpitanului Velicu Todor, a făcut posibilă publicarea volumului, abia în 1938, cu titlul Istoria oraşului Cernavoda.
 
Pe una din primele pagini sunt consemnate numele acelor cărora le este dedicat volumul: bunicului autorului, Banu Muşat - „veteran din 1877“ -, unchilor lui „Muşat Gheorghe - Mort în războiul pentru Întregirea Neamului, în luptele de la Doaga; Muşat Mihai - Mort în luptele de la Mărăşeşti; Muşat Constantin - Invalid, rănit grav în luptele de la Turtucaia“.
 
Prefaţa monografiei este semnată de colaboratorul său de la periodicul „Danubius“, preotul T. Samoilă, ce remarcă, privitor la importanţa monografiei pentru spaţiul dobrogean: „O monografie a Cernavodei, prin urmare, are darul să edifice asupra întregei provincii căci Cernavoda este adânc înrădăcinată şi unitar legată de soarta şi istoria ei“.
 
Primul capitol cupride informații despre geografia locului, iar al doilea prezintă „considerațiuni istorice“ despre Cernavodă. Aflăm detalii atât atestate prin documente, dar și prin poveștile spuse de bătrânii locului.
 
Așadar, după cum punctează autorul, „ să mergem şi să cercetăm istoria spre a vedea trecutul acestei localităţi“. După expunerea primelor cinci capitole, continuăm cu prezentarea celui de-al șaselea capitol, „Edilii oraşului de la 1878 şi pâna în anul 1936“. Pe parcursul acestui capitol vom cunoaște primarii orașului Cernavodă dintre anii 1978 și 1936. Autorul mărturisește că intenția sa de a integra toate biografiile edililor nu a putut fi împlinită din mai multe motive. Redăm mai jos biografiile primarilor Nicolae Dobrescu, Constantin Simionescu și Nicolae Dănăchescu:
 
D-l NICOLAE DOBRESCU, fost secretar general al primăriei. S'a născut în comuna Rasova-Constanţa în anul 1867 luna Iunie, ziua 30. A venit în Cernavoda cu părinţii în anul 1867. A urmat şcoala primară din Cernavoda , începând-o cu Pr. Chirescu. În anul 1888, a fost numit funcţionar al primăriei. Prin muncă şi cinste exemplară a avansat în serviciu atingând cea mai înaltă treaptă.
 


A fost mult timp casier general al primăriei, iar în cele din urmă secretar general. Ca vechi slujbaş, cunosctor al treburilor comunale, a fost de mare folos celor cari s'au perindat la conducerea administraţiei locale. Nu există operă edilitară în orăşelul Cernavoda, la care d-l Nicolae Dobrescu să nu-şi aibă partea lui de contribuţie, pentru care i s'a conferit ordinul Coroana României în gradul de cavaler.
 
A ieşit la pensie în anul 1926, după 38 de ani de serviciu D-l Nicolae Dobrescu neîntrerupt. A fost casier al băncii «Cernavoda», casier al gimnaziului local şi al bisericii. După ieşirea la pensie a fost aproape încontinuu consilier comunal.
 
D-l CONSTANTIN SIMIONESCU, fost secretar general al primăriei. S'a născut în comuna Bălţăţăi, satul Sârca, judeţul Iași , în anul 1862, luna Mai, în 21.
 
A urmat şcoala pimară în oraşul Podul Iloaiei, iar 4 clase secundare la Iaşi. A venit în Cernavoda în anul 1883. În anul 1839 a ocupat funcţia de casier comunal, funcţie care a deţinut-o până în anul 1894, când a îost numit secretarul comunei.
 
A ieşit la pensie în anul 1925. Dela ieşirea la pensie a fost consilier comunal aproape încontinuu. A ocupat şi demnitatea de ajutor de primar. A fost decorat cu Steaua României în grad de cavaler.

D-l NICOLAE DĂNĂCHESCU, născut în comuna Urleasca judeţul Brăila, la 20 Iulie 1875. A urmat şcoala primară în comuna Carol I, judeţul Constanţa şi in municipiul Constanţa. A intrat în seminar la Galaţi şi apoi a trecut la Iaşi.
 
A învăţat numai cinci clase. În Cernavoda a venit în anul 1903. A ocupat un post de funcţionar la primărie, unde tot timpul a fost numit casier general şi apoi secretar general. A ieşit la pensie în anul 1931. În anul 1934 a fost ales consilier judeţea , demnitate pe care o deţine şi în prezent.
 
Va urma.
 
Sursă foto: „Istoricul orașului Cernavodă”, de Ioan I. Mușat
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari