Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:18 03 12 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Despre Cernavodă - „Edilii oraşului de la 1878 şi pâna în anul 1936“ (V)

ro

10 Sep, 2023 17:00 1683 Marime text
 
Av. C.A. Rădulescu, Av. D. Samarineanu. Sursă foto: „Istoricul orașului Cernavodă”, de Ioan I. Mușat
  • După expunerea primelor patru capitole, continuăm astăzi cu prezentarea celui de-al cincilea capitol, „Starea orașului în trecut și în prezent“. 

Prima monografie a localității Cernavodă, potrivit preotului T. Samoilă, este cea a ilustrului Ioan Mușat, „Istoricul orașului Cernavodă“. Structurată pe 14 capitole, volumul ne prezintă detaliat și bine structurat informații prețioase despre Cernavodă.
 
Documentarea lucrării începe în anul 1934, bazându-se şi pe discuţiile purtate cu bătrânii. Din prefață aflăm că în decursul adunării materialelor, Ioan Muşat a întâmpinat numeroase probleme. Preotul Samoilă explică: „greutăţi inerente oricărui debut şi mai ales greutăţile legate de cutezanţa de a merge pe un drum ce nu l-a mai străbătut nimeni. Un studiu monografic al Cernavodei nu s-a mai făcut până acum“.
 
Ioan Muşat precizează: „Am motive să cred că o monografie a oraşului nostru nu se va mai scrie în curând, iar dacă astăzi procurarea unei fotografii nu e cu putinţă, cu atât mai mult în viitor“. Probleme apar şi din punct de vedere financiar, după cum mărturiseşte autorul. Era nevoie de „peste 30 000 lei“ pentru tipărire. Iniţial, autorităţile locale nu au achiesat la finanţarea apariţiei acestei cărţi, dar schimbarea primarului, în persoana căpitanului Velicu Todor, a făcut posibilă publicarea volumului, abia în 1938, cu titlul Istoria oraşului Cernavoda.
 


Pe una din primele pagini sunt consemnate numele acelor cărora le este dedicat volumul: bunicului autorului, Banu Muşat - „veteran din 1877“ -, unchilor lui „Muşat Gheorghe - Mort în războiul pentru Întregirea Neamului, în luptele de la Doaga; Muşat Mihai - Mort în luptele de la Mărăşeşti; Muşat Constantin - Invalid, rănit grav în luptele de la Turtucaia“.
 
Prefaţa monografiei este semnată de colaboratorul său de la periodicul „Danubius“, preotul T. Samoilă, ce remarcă, privitor la importanţa monografiei pentru spaţiul dobrogean: „O monografie a Cernavodei, prin urmare, are darul să edifice asupra întregei provincii căci Cernavoda este adânc înrădăcinată şi unitar legată de soarta şi istoria ei“.
 
Primul capitol cupride informații despre geografia locului, iar al doilea prezintă „considerațiuni istorice“ despre Cernavodă. Aflăm detalii atât atestate prin documente, dar și prin poveștile spuse de bătrânii locului.
 
Așadar, după cum punctează autorul, „ să mergem şi să cercetăm istoria spre a vedea trecutul acestei localităţi“. După expunerea primelor cinci capitole, continuăm cu prezentarea celui de-al șaselea capitol, „Edilii oraşului de la 1878 şi pâna în anul 1936“. Pe parcursul acestui capitol vom cunoaște primarii orașului Cernavodă dintre anii 1978 și 1936. Autorul mărturisește că intenția sa de a integra toate biografiile edililor nu a putut fi împlinită din mai multe motive. Redăm mai jos biografiile primarilor N. Manicatide, C. A. Rădulescu, D. Samarineanu :

N. MANICATIDE, a fost primar dela 24 Ianuarie 1920 şi până la 14 Aprilie 1920. Dat fiind timpul scurt al conducerii sale precum şi criza ce a urmat războiului, în această perioadă de timp nu poate fi vorba de realizări
 
D-l Av. C. A. RĂDULESCU. Născut în oraşul Constanţa la 30 Iunie 1879. Cursurile şcoalei primare le-a urmat la Cernavoda. A învăţat la liceul «Sf. Sava» din Bucureşti. În anul 1904 şi până în 1905 a ocupat funcţia de suprefect în județul Ialomiţa.
 
În 1912 a fost numit directorul prefecturii judeţui Constanţa, post pe care l-a ocupat până în anul 1914. A ocupat demnitatea de primar al oraşului Cernavoda pe timpul guvernării Mareşalului Averescu, dela 6 Mai 1926 și până la 26 Iunie 1927. A fost decorat cu Coroana României în gradul de Cavaler Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Sf. Sava şi Bărbăţie şi Credinţă.
 
D-l D. SAMARINEANU, avacat, a fost primar al oraşului în două rânduri : 24 Aprilie 1929 - 15 August 1931 şi 20 Iunie 1932-14 Noembrie 1933. S'a născut în Grebena-Macedonia, la 24 Ianuarie 1889. A urmat cursurile şcoalei primare din Samarina-Grebena, Gimnaziul la Ianina şi cursul superior la Bitolia, absolvind în 1907.
 
Şi-a luat licenţa în drept la Facultatea din Bucureşti în 1914. A fost magistrat stagiar 1918-1919; ajutor de judecător 1920 - 1923. A venit în anul 1923 ca avocat în Cernavoda. A fost decorat cu A vântul Ţării 1913, Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918 şi Coroana României în grad de ofiter.“

Va urma.
 
Sursă foto: „Istoricul orașului Cernavodă”, de Ioan I. Mușat
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari