Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:08 07 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Cu istorie, "în istorie", se face istorie

ro

22 Mar, 2021 00:00 2281 Marime text

Un articol apărut pe 22 martie 1941 în ziarul „Dobrogea Jună” An 37, Nr. 32 (antologat în volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop), relevă importanța celei mai longevive publicații apărute în provincia dintre Dunăre și Mare, prin cuvintele apreciative ale scriitorului Emanoil Bucuța, dintr-un text aniversar în Analele Dobrogei, tipărit cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la revenirea Dobrogei sub administrație românească:
 

 

„Vorbind în articolul său despre presa şi ziarele din Dobrogea, apărut în volumul festiv al Analelor Dobrogii editat cu prilejul serbărilor semicentenarului Dobrogii, cunoscutul scriitor Emanoil Bucuţa avea pentru Dobrogea Jună cuvinte cari înseamnă o afirmare publică şi o recunoaştere a rolului Dobrogii June în viaţa provinciei acesteia.
D-l Bucuţa spune: «ziarul acesta cu istorie este Dobrogea Jună.» Şi mai departe: «a rămas totdeauna dobrogean». Dacă, atunci s-a putut spune despre Dobrogea Jună că este un ziar cu istorie, dacă s-a putut spune că ziarul acesta a rămas întotdeauna dobrogean, nu s-a recunoscut decât un adevăr, pe care numai patima, lipsa de bună credinţă, a unora sau a altora, l-ar fi putut nega.
Fără a avea aerul că ne îngâmfăm cu ceeace a însemnat ziarul acesta, noi vom afirma aci că dacă Dobrogea Jună are istorie care la urma urmei ar putea fi mărginită la o furtunoasă biografie, cu toate că Letopiseţele n-au vârstă, ci numai vechime, - şi spunem asta, fiindcă vârsta îmbătrâneşte şi slăbeşte, pe când vechimea are alte atribute - ea poate afirma că astăzi se poate spune despre ea că a intrat în istorie, şi a făcut istorie.

 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF 

 

Dobrogea Jună a realizat aci în preziua unor tragice evenimente pe care nimeni nu le bănuia, dar pe cari astăzi le cunoaştem toţii, un plebiscit, în care dobrogenii şi-au putut manifesta credinţa lor în România.
În broşura publicată recent de către Ministerul Regal Român al afacerilor streine sub titlul «Die Dobrudscha» în ciclul «Memorii şi documente», Dobrogea Jună cu articolele sale scrise şi semnate de reprezentanţi ai tuturor populaţiilor dobrogene, dă o bună parte a materialului prin care se apără drepturile noastre asupra Dobrogei. Cu istorie, «în istorie», se face istorie. Nu i se poate cere unui ziar de provincie mai mult.”#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto : imagoromaniae.ro


Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „De la gazetăria de căpătuială până la cea de principiu e o distanţă ca de la vierme la un astru”  

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Dobrogea în preajma primelor alegeri – „dezinteresare criminală”
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari