Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Congresul studenților din 1894 ținut în Constanța

ro

28 Jul, 2021 00:00 1605 Marime text

  • Un articol din „Santinela Dobrogei“, I, nr. 22, cuprins în volumul I al cărții „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“  semnat de istoricul Stoica Lascu ne prezintă un congres al studenților ținut în Constanța.

Sunt relatate detaliat evenimentele petrecute în timpul congresului. La sfârșitul secolului XIX în România sistemul universitar nu era foarte dezvoltat, însă studenții se întâlneau indiferent de condiții pentru a dezbate diferite teme.
 
„Studenţi Universitari au sosit în Constanţa. Sâmbătă la orele 1 s'a deschis Congresul şi s'a procedat la alegerea preşedintelui, alegendu-se d. Ştefănescu Goangă.

Duminică s'a ţinut prima conferinţă de d. Ilie Ighel, tratând despre psihologia onoarei. După conferinţă Studenţii au mers in corpore la Statua lui Ovidiu şi au depus pe capul nemuritorului poet o cunună de lauri.

Luni s'a ţinut a doua conferinţă după amiazi, iar seara s'a dat un concert în folosul săracilor. Concertul a constat din recitări de poesii execuţiuni de piese musicale cu vioara şi flautul. Recitarea satirei lui Eminescu în care se vorbeşte de bulgăroi cu ceafa groasă a fost acoperită de aplause furtunoase.

În momentul când aceste cuvinte se pronunţau, privirile tuturor erau îndreptate spre doi onorabili cu cefele groase, din care unul are tipul unui mastodont din depositele terţiare. Toate poesiile recitate era o persiflare a patrioţilor de contrabandă, a acelor patrioţi cari vînd interesele neamului spre a satisface interesele lor proprii şi a servi de piedestal amicilor luI Karaveloff.

Studenţii Ardeleni au excelat la acest concert prin corul lor, care a întrecut toate aşteptările. Concertul a avut o splendidă reuşită. Ziua ultimă a CongresuluI cea de Marţi a fost reservată exclusiv cestiunei naţionale. În această zi am auzit durerile fraţilor noştri prin gura culţilor lor representanţi, în această zi am cunoscut mai bine starea amărâţilor noştri fraţi care gem sub jugul tiranie. Deschidendu-se şedinţa de Marţi s'a proclamat ca preşedinte al conferinţeI naţionale d. Axentie, care a dat cuventul delegatuluI Studenţilor Transilvăneni d-luI Hristea. Acesta într'o cuvântare caldă şi plină de sentimente ne-a descris luptele fraţilor noştri pentru naţiune şi limbă şi ne-a asigurat că vor lupta neîncetat ca causa românească să triumfe.

Tot de odată a mulţumit Studenţilor din Iaşi şi Bucureşti pentru primirea ce le-a făcut, spunând că vor păstra de această călătorie prin patria liberă o neştearsă impresiune. După aceasta se dă cuvântul delegatului Bucovinenilor d-lui Grigorcea fiul baronului Grigorcea, care de asemenea mulţumeşte de entusiasta primire ce li s'a făcut.

La tribună apoi se urcă d. Brânzeiu student din Bucureşti şi dă citire raportului privitor la cestiunea naţională. Acest raport este o lucrare monumentală, care face cea mai mare onoare studenţimei universitare. El va fi tipărit şi dat publicităţei. După citirea raportului studenţii au mers la Statua lui Ovidiu şi au depus o coroană.

Un student Ardelean a ţinut o importantă cuvântare arătând că români aici trebue să lupte cu puteri unite, spre a scăpa de influenţa panslavismuluI, care caută să ne înghită. […]

Venirea studenţilor în Constanţa a avut o mare importanţă, căci a făcut să resune şi aceste locuri de glasul patriotic al acelora cari vor lua mâine frânele puterei. EI ne-au ridicat inimile nouă români, ne-au dat curagiu să luptăm pentru întărirea neamului pe aceste locuri şi au sdrobit prin glasul lor, prin întreaga lor purtare, pe ceI cu sentimentele româneşti împetrite, pe acei cu calcule băneşti, pe aceI cari jertfesc causa românească causeIe lor proprii.

( "Santinela Dobrogei", I, nr. 22, 18 septembrie 1894: 2)“

Sursă foto și de documentare: „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“  de  Stoica Lascu

Citește și:

Minele și carierele din Dobrogea anului 1904 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari